И ЦИК не уважи жалбата на ГЕРБ за есемес агитация в Плевен

08.10.2014 8:36

8.10.sms

Централната избирателна комисия остави без уважение жалбата от Мартин Митев от ГЕРБ, в която се твърди, че от мобилен телефон, собственост на Г. Станимирова, в деня на вота са се получавали есемеси с текст, агитиращ в полза на „БСП – лява България“, който гласи: „Упражни своето право на глас! Гласувай за социална и справедлива България! Г. Станимирова“. Както писахме, жалбата на общинския лидер на ГЕРБ – Плевен не бе уважена от РИК – Плевен, а Митев обжалва решението пред ЦИК.
Централната избирателна комисия, след като е разгледала поотделно и в съвкупност всички събрани по преписката доказателства и изложени доводи както от жалбоподателя, така и в обстоятелствената част на обжалваното решение, намира от фактическа страна следното: На първо място, не е налице предизборна агитация в полза на регистрирана партия. На второ място, не е ясен нито авторът, нито адресатът на съобщенията. На трето място, макар и да е приложен снимков материал с дата 5 октомври 2014 г., не е ясно дали изписаната дата кореспондира с текста на съобщението.
На последно, но не и по значение, място няма данни въпросните съобщения да са изпратени към неограничен кръг от субекти, притежатели на мобилни телефони от съответната мрежа. Поради това, дори формално да бе налице твърдяното нарушение, ЦИК намира деянието за явно малозначително, за да формира извода, че следва да се наложи наказание.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: