Реставрират стенописите на фасадата на храм „Свети Николай“

04.10.2014 10:19

4.10.stenopis1

Стенописите на фасадата на църквата „Свети Николай“ в Плевен реставрира художникът Иван Йотков. Инициативата е спонсорирана от Ротари клуб, като дейностите включват стенописите на северната фасада на храма, както и тези над централния вход. Йотков отбеляза, че времето е заличило почти изцяло изображенията на северната фасада. От образа на патрона на църквата – Свети Николай, не бе останало почти нищо, като преди пет години го реставрирах, а сега работя върху изображенията на светците, изобразени от двете му страни – Архангел Михаил и Архангел Гавраил, сподели художникът.

4.10.stenopis2
Иван Йотков разказа, че съвсем случайно е попаднал на фотос на наш съгражданин, който е снимал децата си тук преди 35-40 години, като сега се ориентира по него за това как точно са изглеждали стенописите. Освен тях, предстои реставрация на паната над централния вход на храма, където са били изписани два херувима. Художникът разкри, че оригиналните изображения са рисувани от поп Пеко Тонов в края на 19-ти век.

4.10.stenopis3
Дейностите по реставрацията са започнали преди повече от месец, като по думите на Йотков вероятно ще отнеме поне още толкова, за да завърши изцяло стенописите.

4.10.stenopis4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: