Румен Овчаров в Плевен: АЕЦ „Белене“ е най-добрият енергиен проект в световен мащаб

02.10.2014 16:52

2.10.ovcharov1

Ситуацията и с АЕЦ „Белене“, и с „Южен поток“ щеше да е далеч по-лесна, ако ние бяхме държава, която защитава националните си интереси и имахме политици със самочувствието и силата да се изправят срещу големите братя. Това заяви на пресконференция в БТА днес бившият министър на икономиката и енергетиката в две правителства на левицата Румен Овчаров. На срещата с медиите участваха още кандидатите за народни представители от листата на „БСП – лява България“ Румен Гечев и Димитър Кочков и общинският лидер на БСП – Плевен, Цветко Цветков. Овчаров отбеляза, че често, особено напоследък, „Южен поток“ е тема за коментари, но никой не говори за проекта „Набуко“, който, по думите му, би решил всичките ни проблеми с диверсификацията. Вместо него, обаче, се появи проектът ТАП, който ще ползва същата газ, но трасето на който не минава през България, посочи той.

2.10.ovcharov3
Ексминистърът на енергетиката бе категоричен, че изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ убива проекта за АЕЦ „Белене“. Въпреки, че „Белене“ е най-добрият енергиен проект не само в Европа, но и в целия свят, посочи Овчаров и допълни, че някой отново иска да се хареса на Големия брат, но не си задава въпроса кой ще плати сметката. Той риторично попита дали в България има политици, които да кажат, че АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ са икономически изгодни за България и отговарят на нашия национален интерес, вместо да слугуваме на този и онзи. Защото тезата на Бойко Борисов беше простичка – ще спра „Белене“, угаждайки на американците, а те ще си траят, за да направя „Южен поток“. Само че, както виждате, в крайна сметка не се реализира нито единият, нито другият проект“, изтъкна Овчаров. Колкото до „Белене“, той бе категоричен, че проектът може да бъде възстановен в рамките на три месеца. Има инвеститори, нещата с руснаците могат да бъдат урегулирани много бързо – всичко е въпрос на държавна политика, заяви бившият министър.

2.10.ovcharov4
„За съжаление, вече с енергетика се занимава куцо и сакато – всеки стана специалист и дава оценки. Всъщност, илюзията е, че там има един огромен чувал с пари и като се докопаме до него, започваме да гребем“, каза още на пресконференцията Румен Овчаров. Той отбеляза, че поради тази причина се е стигнало и до задълженията на НЕК от над 3.5 млрд. лв. Ако искат, могат да я фалират още утре и така всичките ни ВЕЦ стават чужда собственост. Затова в енергетиката са необходими изключително тежки решения, но за да станат факт трябва да има стабилна политическа сила и компетентност, допълни социалистът.
След пресконференцията Румен Овчаров и част от кандидатите за депутати от листата на БСП в Плевен участваха в среща-дискусия с представители на плевенския бизнес, провела се в зала „Плевен“ на Областна администрация.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: