МУ – Плевен представи дейностите, реализирани по проект за дистанционно обучение

01.10.2014 15:43

1.10.mu

Дейностите, реализирани по проект „Иновативно и съвременно образование в МУ-Плевен” бяха представени днес на пресконференция в университета. Както писахме, максималната обща сума на проекта e 787 438,15 лева, а продължителността му е 24 месеца – от 11 октомври 2012 г. до 11 октомври 2014 г. Ръководител на проекта е доц. инж. Георги Цанев, координатор – гл. ас. д-р Кирил Статев, а счетоводител – Анелия Луканова.
Целта на проекта е подобряване на възможностите за предоставяне на електронни форми на дистанционно обучение от висшето училище и модули за електронно обучение в областта на медицината, общественото здраве и здравните грижи. Проектът е изпълнен в пълен обем на заложените в него дейности, като до момента са изготвени и утвърдени от Управляващия орган на възложителя три междинни технически и финансови отчети. След крайната дата на сключения договор – 11 октомври, ще бъде изготвен и представен за утвърждаване финалният отчет за успешното приключване на проекта.
В резултат на изпълнението на дейностите по проекта е създадена вътрешна нормативна база и подробни обосновки, които са внесени за разглеждане и са утвърдени от Академичния съвет на Университета. На базата на това в структурата на МУ – Плевен е разкрито и функционира обслужващо звено Център за дистанционно обучение (ЦДО). Разработени са учебни документи, в това число квалификационна характеристика, учебен план, учебни програми, учебни пособия и други необходими материали за обучение на студенти в дистанционна форма по специалност Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Със средства от проекта са закупени 32 съвременни компютърни конфигурации, два сървъра, други устройства и специализиран софтуер, с които са оборудвани два компютърни кабинета за целите на дистанционното обучение, Центъра за дистанционно обучение и комуникационния възел на МУ – Плевен. Също така е разработена Система за дистанционно обучение (СДО), реализирани са процедури за прием на студенти в дистанционна форма на обучение, приемане на 25 студенти и успешно завършване на тяхното обучение във финансираната от проекта магистърска програма по Обществено здраве и здравен мениджмънт.
Резултат от проекта е и разработването и интегриране в СДО на учебни материали по пет модула за електронно обучение в областта на медицината и други здравни специалности, един по английски език и един свързан с иновативните медицински технологии. Предоставен е и контролиран достъп до СДО на общо 1399 студенти и 40 лекари – всички целева група по проекта, за осъществяване на дистанционна самоподготовка и контрол на придобитите знания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: