Нов стенопис освещават в католическата църква в Плевен

30.09.2014 13:00

30.09.katolik1

На 4 октомври Католическата църква чества празника, посветен на един от най-големите светци в католическия свят – Свети Франциск от Асизи, основател на Францисканския орден. Това информира енорийският свещеник в католическата църква „Света Дева Мария от Фатима“ в Плевен отец Ярослав Барткевич, който също е от ордена на францисканците. По този повод, решихме да направим стенопис, в центъра на който е изобразена Дева Мария, а от двете й страни са Свети Франциск от Асизи и Блажени Йоан Дънс Скот, посочи отец Ярослав. Автор на проекта е Атанас Атанасов.

30.09.katolik2
Той припомни, че това е вторият стенопис в плевенската католическа църква. Както писахме, първият бе осветен на 17 май тази година, като той е посветен на канонизацията на двамата папи Йоан XXIII и Йоан Павел II. На празника на 4 октомври е поканен архиепископ Януариуш Болонек, който заедно с монсеньор Петко Христов ще освети новия стенопис. Светата литургия ще започне в 15 ч. След освещаването е предвиден концерт на Добрина Икономова, която ще представи няколко варианта на „Аве Мария“ от различни автори.
Другата добра новина за католиците в Плевен е фактът, че църквата вече разполага с професионален орган. Така нашите богослужения не само ще бъдат по-тържествени, а се надявам, че в бъдеще ще успеем да организираме и концерт под съпровод на орган, посочи отец Ярослав.

30.09.katolik3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: