Започнаха 29-ите Лауреатски дни „Катя Попова“ (галерия)

24.09.2014 9:14

24.09.laureatski1

Снощи в салона на драматично-куклен театър „Иван Радоев“ бе даден стартът 29-ия Международен музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, който ще се проведе до петък включително. Както писахме, в тазгодишното издание на музикалния форум участват 17 изпълнители от България, Украйна, Русия, Белгия и Сърбия, които са носители на повече от 500 награди.

24.09.laureatski2
В първия концерт от Лауреатските дни под диригентството на Деян Павлов заедно с Плевенска филхармония се изявиха сопраното Доротея Доротеева, баритонът Петър Димов и цигуларят Марк Бушков. В програмата гостите чуха арии и дуети от оперите „Дон Карлос“ на Верди и „Евгений Онегин“ на Чайковски, както и Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.

24.09.laureatski3
Официалното начало на фестивала бе дадено от кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков. Всеки град има своите уникални духовни празници, а близо половин век Плевен е домакин на едно забележително културно събитие – Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, каза в приветствието си той. Кметът припомни, че настоящото 29-то издание на фестивала съвпада с 90-годишнината от рождението на неповторимата оперна певица. Неподражаемият глас, уникалната техника и безспорният актьорски талант откриват пътя на Катя Попова към най-големите световни оперни сцени, които тя завинаги покорява с впечатляващите си роли, отбеляза проф. Стойков.

24.09.laureatski4
Градоначалникът изтъкна, че плевенчани са горди, не само с блясъка на творческата й кариера, а заради това, че над славата винаги е била обичта към Родината и родния град. „Съдбата ни отне рано Катя Попова, но завинаги живо остава нейното изкуство и признанията на поколенията за него. Съхранената памет за тях са нашият поклон и аплодисменти пред ненадминатата Катя Попова. В нейна чест магическият свят и хармонията на музиката отново ще ни потопят в младостта и таланта на българското и световно изпълнителско майсторство, за да усетим невероятната сила на изкуството и неговата вечност“, каза още проф. Димитър Стойков. Той пожела успех на всички участници, а на публиката прекрасни емоции с ярките изпълнения.

24.09.laureatski5

 

24.09.laureatski6

 

24.09.laureatski7

 

24.09.laureatski8

 

24.09.laureatski9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: