Зорница Иларионова: Концертите с Плевенска филхармония винаги са били удоволствие за мен

21.09.2014 12:20

Както писахме, в четвъртък Плевенска филхармония даде старт на новия творчески сезон. Филхармониците зарадваха почитателите си с концерт с творби от Моцарт в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. В него звучаха Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър Es Dur и Концерт за цигулка и оркестър G мажор. На диригентския пулт бе маестро Йордан Дафов, а солисти на Филхармонията бяха младите и талантливи Зорница Иларионова – цигулка и Петя Кавалова – виола.
Ето какво сподели Зорница Иларионова пред „Плевен за Плевен“ броени минути преди да излезе на сцената.

21.06.zori
– Зори, какво е чувството да си солист на концерта, с който Плевенска филхармония открива новия сезон?
– Щастлива съм, че отново имам възможността да свиря в Плевен с Филхармонията и маестро Йордан Дафов. Първият ми концерт с него бе, когато бях на 15 години – спомням си, че беше Менделсон концерт и тогава се чувствах изключително развълнувана. Спокойно мога да кажа, че това бе едно от най-хубавите ми изпълнения на Менделсон, макар че след това съм изпълнявала този концерт много пъти и съм печелила с него редица конкурси. Но лично за мен изпълнението с маестро Дафов остава едно от най-запомнящите се.
Радвам се, също така, че мога да изпълня на плевенска сцена Симфония концертанте, която научих специално за този концерт. Винаги съм мечтаела да изсвиря това произведение и ето, че се случи точно в Плевен.
– Какви са впечатленията ти от съвместната работа с оркестъра?
– Според мен, всичко в Плевенска филхармония върви много добре. Свиря с тези хора от дете и винаги ми е било изключително приятно да бъдем заедно.
– А от залата, в която Филхармонията отново се връща няколко години по-късно?
– Чудесно е, че концертите отново са в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Това е една от най-хубавите концертни зали в България въобще и смятам, че оркестърът заслужава да свири на такова прекрасно място.
– Какво се случва около теб в момента?
– Все още съм студентка в Мадрид в класа на проф. Захар Брон. Миналата седмица изнесохме много успешен концерт с проф. Милена Моллова в рамките на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич, а преди това бях за десет дни в Залцбург, където взех участие в престижния фестивал „Моцартеум“. Там моят преподавател проф. Брон организира майсторски клас.
През август в Мадрид постигнах един от големите си успехи, като бях удостоена с наградата за най-добър цигулар в катедрата на проф. Захар Брон. Това е изключително голяма чест за мен, тъй като съм едва на 21 години. Огромно признание е да бъдеш отличен сред толкова именити цигулари от цял свят. Тази награда е не само за мен, но и за моята майка Благородна Танева, която ме е научила да свиря на цигулка, за град Плевен и за България. Както, разбира се, и за всички, които са допринесли по някакъв начин за моето развитие, като музикант.
– Какво ти предстои след концерта на плевенска сцена?
– Предстоят ми записи в Българското национално радио заедно с проф. Милена Моллова, след което на 2 октомври се връщам обратно в Испания, за да започна новия сезон.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: