Три години по-късно багрите на Павлин Ковачев отново озариха ХГ „Илия Бешков“ (галерия)

20.09.2014 14:17

20.09.kovachev1

Самостоятелна изложба-живопис на плевенския художник Павлин Ковачев бе открита вчера в художествена галерия „Илия Бешков“. Приятели и почитатели на твореца изпълниха пространството на втория етаж на галерията, а сред официалните гости бяха кметът проф. Димитър Стойков и кандидати за депутати от ГЕРБ, начело с водача на плевенската листа на партията, Цецка Цачева.

20.09.kovachev2
При откриването на експозицията главният уредник на ХГ „Илия Бешков“, Антония Караиванова, припомни, че последната изложба на Павлин Ковачев в галерията бе преди три години, като тогава той отбеляза с нея 60-ия си юбилей. Тогава творбите бяха 60, а денят отново беше петък и както казах на юбилейната експозиция, това е най-добрият ден за размисъл и равносметка, отбеляза Караиванова.

20.09.kovachev3
В представянето тя посочи, че в света на Павлин Ковачев цветът е събитие, импулс и възхита. „Винаги емоционално активен, психологически и културно обоснован, той намира път към сърцето на зрителя. В пъстроцветни фасади, в сегментирани терени, в плиснали се улици и вода, багрите носят възторга на дневен и нощен пейзаж… В присъщата на Павлин Ковачев окрупнена композиционна схема, линия цвят и светлина строят непосредствена плътност на изображението и взаимно подпомагат ефекта на ярък и динамичен контраст. Блестяща и звучна палитрата на художника е чувствителна към меките светлинни ефекти и естествената гама на дневното зарево – от лазурносинята, през бледорозовата, към скандиращо жълтото в пясък и небе“, каза още Антония Караиванова.

20.09.kovachev4
Изключително съм радостен, че имам възможността да присъствам на поредната изложба на един от забележителните художници на Плевен – Павлин Ковачев, каза в приветствието си кметът проф. Димитър Стойков. Той изтъкна, че със своето богатство на багри и тематика, със своя колорит и претворяване на красотата от живота тази изложба неизбежно ще предизвика естетическа наслада у всеки посетител. Тя ще бъде и една от звездите в културния календар на Плевен през тази година, допълни градоначалникът и пожела на Павлин Ковачев много творчески сили, неизчерпаемо вдъхновение и все така да ни радва с творбите си. Защото художници като него са едно от доказателствата, че Плевен има своето място не само в културния календар на България, но и на Европа и света, каза още проф. Стойков.

20.09.kovachev5

 

20.09.kovachev6

 

20.09.kovachev7

 

20.09.kovachev8

 

20.09.kovachev9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: