Секта ли се крие зад Пробега на мира, който мина и през Плевен?

19.09.2014 14:48

19.09.probeg

Както писахме, в неделя пред Центъра за работа с деца кметът на града проф. Димитър Стойков и десетки плевенчани посрещнаха участниците в световния Пробег на мира. Той премина от 12 до 17 септември на територията на България, като целта на международната щафета е да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участници от над 100 страни от всички континенти носят горящия факел – символ на мира и единението.
Въпреки на пръв поглед похвалната инициатива, пробегът предизвика негативна реакция от средите на Православната църква, а с публикация по темата на официалния сайт на Патриаршията излезе д-р Десислава Панайотова – директор на Центъра за религиозни изследвания. По думите й, под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007), почитан от последователите си като божество, осъществява „пийсрън“ – „пробег на мира“ със запалена факла през страната ни, като ангажира в инициативата си нищо неподозиращите кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. „По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище, чуждестранните активисти и техните преводачи, облечени в традиционния за сектата бял цвят, показват плакат с образа на Шри Чинмой, раздават рекламни лепенки на своя сайт, карат възрастните и децата да държат „огъня на мира“ и ги питат: „Усетихте ли огъня във вас?“ Самопоканилите се „гости“ отправят миротворчески послания, пеят песни на английски език и активно се снимат с незапознатите домакини, а направените снимки на следващ етап използват като ефектна и мащабна самореклама“, пише още д-р Панайотова.
По думите на специалиста, в Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий“ към столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ постоянно постъпват нови сигнали на ученици и родители, които задават въпроси за организаторите на пробега, както и за това дали те имат официално разрешение за подобна мащабна акция от страна на Министерството на образованието чрез регионалните му инспекторати. „Нужно е всички родители и особено отговорните за образованието на децата и учениците в България да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива, която под формата на спортни или други събития се опитва да привлича към култа нови последователи. Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са езически (по-точно неоиндуистки) и окултни по своя характер, включват медитация върху портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. От нея има много оплаквания по целия свят. Тази организация е поставена в списъци с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти“, предупреждава д-р Десислава Панайотова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: