Как съветници видяха емблематични за Плевен места на паметта в Дойран

18.09.2014 11:24

18.09.doklad1

С доклад относно издирването на паметници и гробове на загиналите герои от Девета плевенска пехотна дивизия през 1915-1918 г. излезе работната група начело с общинския съветник о.р. полк. Красимир Атанасов, която преди дни се завърна от посещение в Дойран. Загиналите през този период военни от дивизията са общо 2395. В доклада си полк. Атанасов споделя, че кметът на Дойран Борче Стамов е оказал пълно съдействие на плевенските съветници и им е посочил мястото на разрушения паметник на полковник Константин Каварналиев, командир на 3 бригада по време на Балканската война 1913 г. През пролетта на 1916 г. по заповед на генерал-майор Вазов плевенчани издигат паметник на лобното място на полковник Каварналиев, което е запечатано на снимка от онова време. Впоследствие при боевете на дивизията в района на паметника са изкопани гробове и на загиналите плевенски герои.
В заключителните разговори с кмета на община Дойран плевенските съветници са получили подкрепа за своите намерения и обещания за пълно съдействие. Също така те са посетили местата около селата Гьочгели и Фурка, където са се намирали дивизионната болница и щабът на дивизията. Кметът на Дойран ги е запознал и със становището на македонската страна за подписване на споразумение между държавните глави на Република Македония и Република България за възстановяване на българските военни паметници и военни гробища на територията на Македония.

18.09.doklad2
Полк. Атанасов посочва в доклада си, че достъпът до паметника на Константин Каварналиев е бил затруднен от гъста растителност и храсти. „До него се достига за около 10 минути и е на около 50 метра от шосето за Дойран. На самото възвишение са останали няколко ерозирали каменни бордюри, очертаващи площадка с размери 10 на 15 метра. В средата на правоъгълника се е образувала яма с диаметър около 2 метра, а на около са разхвърляни каменни късове от паметника. От направените снимки се вижда, че вероятно е използвано взривно вещество за разрушаването му. Надписите са заличени, а орнаментите са напълно разрушени. Постаментът на паметника е бил квадратен с размери метър и половина в основата и метър във височина. Обелискът над постамента е бил четириъгълна пирамида с височина около метър. В източния край вероятно са били гробовете на по-късно загиналите воини от 9 дивизия. Гробовете са били разровени от вандалите и надгробните плочи и кръстове са унищожени“, пише общинският съветник.
Западно от село Фурка на около три километра плевенчани са опитали да открият гробовете на починалите от раните си герои в гробището на полевата болница. Достъпът до мястото е бил непроходим и те не са успели да стигнат до там. Местен жител на възраст около 60 години им е разказал, че като 7-8 годишен дядо му е показвал гробове с надписи на български на това сега вече напълно непроходимо място.

18.09.doklad3
От работната група предлагат Общински съвет – Плевен да поиска от Министерството на отбраната да се предостави информация за местата на военните гробища и паметници на загиналите от 9 пехотна плевенска дивизия при Дойран, както и такава от ВИМ – Плевен за структурата, числения състав и боен състав на 9 пехотна плевенска дивизия по време на Първата световна война, бойния път на дивизията от влизането във войната до завръщането в казармените райони. Също така, групата предлага местният парламент да поиска информация от Регионалния исторически музей в Плевен за имената и населените места на загиналите от 9 пехотна плевенска дивизия при Дойран, къде и кога са погребани.
Съветниците предлагат да се извършат всички процесуални действия по сключване на споразумение с Община Дойран, Република Македония, за изграждането на Мемориал на загиналите герои от 9 пехотна плевенска дивизия при Дойран. Сред идеите им е и Общински съвет – Плевен да възложи на управителите на общинските дружества „Паркстрой” и „Инжстрой” да разработят проект на Мемориални плочи и възстановяване паметника на полковник Каварналиев в района на град Дойран.

Снимките представят сегашното състояние на паметника на полковник Каварналиев в Дойран

#тагове:

НАЙ-НОВИ: