Проф. Анелия Клисарова: Факултетът по фармация в Плевен е от огромно значение за целия град

17.09.2014 14:27

17.09.klisarova

Министърът на образованието в правителството на Пламен Орешарски и втора в листата на коалиция „БСП – лява България“ във Варна, проф. Анелия Клисарова, се срещна с плевенските медии днес. Заедно с нея в пресклуба на БТА бяха водачът на листата на коалицията в Плевен, Румен Гечев, както и част от кандидатите за депутати на БСП в нашата област – Васил Антонов, Димитър Кочков, Илиян Йончев, Веселин Плачков, Ева Маринова, Стефан Бурджев. На пресконференцията присъстваха също областният лидер на БСП, Мирослав Михайлов, и общинският лидер Цветко Цветков.

17.09.klisarova1
Клисарова припомни за трудностите около вземането на решение за изграждане на Факултет по фармация към МУ-Плевен, споделяйки, че заедно с плевенските депутати от БСП е посетила фармацевтичните заводи в Разград. „Направихме сериозен анализ и установихме, че съществуващите факултети в Пловдив, София и Варна подготвят магистри, но не толкова технолози. А се оказа, че на заводите в Разград липсват именно такива кадри. Тази идея ни помогна да застанем на позицията, че Факултетът по фармация в Плевен е необходим за висшето образование в България, че е по различен от съществуващите и ще бъде много полезен“, посочи ексминистърът на образованието. Тя изрази убеждение, че акредитацията на факултета ще мине успешно и разкри, че договорите с фармацевтичните заводи вече са готови. „Това показва колко правилна е нашата стратегия да свържем висшето образование с бизнеса. Нека той каже от какви професионалисти има нужда, като по този начин ще се гарантира и първото работно място на завършилите висше образование“, отбеляза Анелия Клисарова. Тя бе категорична, че този проект е от изключително значение не само за Медицинския университет, но и за целия град. И както ние даваме шанс на Плевен, аз съм убедена, че неговите жители ще ни подкрепят, за да бъдем тези, които ще прережат лентата на новия факултет, допълни проф. Клисарова.

17.09.klisarova2
От своя страна, Румен Гечев посочи, че би било хубаво политиците да се съревновават кой ще направи повече за град Плевен, независимо от партийната си принадлежност. Той не скри, че има идея за проучването на възможност за разкриването на филиал на УНСС в Плевен. В тази връзка, е необходимо да се направи едно проучване за броя на потенциалните студенти, а аз смятам, че подобна идея би се приела добре от местната общественост, посочи водачът на листата на коалиция „БСП – лява България“ в нашата област. Румен Гечев бе категоричен, че бъдещите депутати на БСП ще настояват за повече средства за научни изследвания и квалификация на научните работници. Защото освен техника, трябва да направим така, че нашите млади учени да имат възможност за специализации, категоричен бе той. Гечев сподели примери как се случват нещата на запад, посочвайки, че там всеки преподавател поне веднъж годишно получава финансиране за участие в научна конференция в друга страна.

17.09.klisarova3
Той припомни, че образованието винаги е било приоритет в програмите на БСП. Когато проф. Клисарова бе министър на образованието, ние въведохме професионалното начало в образованието или казано по друг начин професионалното обучение, така че да дадем възможност на младите хора, завършващи средното си образование, да придобият специалност, отбеляза още Румен Гечев.

17.09.klisarova4

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: