Книга връща спомена за строителите на „Кайлъка“

02.09.2014 11:19

2.09.kailaka1

Книгата „Слава строители – Кайлъка“ бе представена днес във Военния клуб в Плевен. Специален гост на премиерата бе племенницата на генерал Иван Винаров, Елена Радева, а събитието бе уважено от участници в бригадирското движение, представители на ПП „Нова зора“, начело с нейния областен лидер Евгения Иванова, общественици.

2.09.kailaka2
Проявата откри председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Плевен, о.з. полк. Ванко Халачев, който не скри, че книгата се появява на бял свят след доста перипетии. Той посочи, че идеята да се разкаже за делото на генерал Иван Винаров и създаването на парк „Кайлъка“, започнало преди 68 години, е на Дружество „Иван Винаров“ към Общинската организация на СОСЗР – Плевен. Екипът под ръководството на о.з. полковник Любен Николов подбира и систематизира публикации, спомени и разкази на и за строителите на уникалния природен парк „Кайлъка“.

2.09.kailaka3
Повече за самата книга разказа о.з. полк. Любен Николов, който отбеляза, че желанието на нейните създатели е да опреснят паметта на плевенското гражданство, тъй като, по думите му, от 1973 г. не е публикувано нещо съществено за изграждането на „Кайлъка“. Поставихме си като цел книгата да не бъде претрупана, да се чете лесно, да е еднакво разбираема и от малки, и от големи, да събуди интереса на плевенчани за извършеното велико дело от техните предшественици, сподели о.з. полк. Николов. Той разкри, че макар и изданието да се е появило преди четири месеца, вече е притежание на плевенчани, които са далеч от родния град – в Русия, САЩ, Англия, Испания, Германия, Финландия.

2.09.kailaka4

 

2.09.kailaka5

 

2.09.kailaka6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: