Посолството на Финландия гостува в Кнежа с изложба на Туве Янсон

01.09.2014 10:09

1.09.kneja1

В рамките на програмата за панаирните дни в Кнежа в Историческия музей гостува Посолството на Финландия в София с изложба на Туве Янсон, посветена на 100-годишнината от рождението на писателката. Това информират от културния институт. На откриването присъства Таня Грен – съветник на Финландското посолство.

1.09.kneja2
Туве Марика Янсон е родена на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия, в семейството на графичката Сигне Хамарстен и на скулптора Виктор Янсон. Туве се посвещава на изкуството и с рисунките и текстовете си прославя името Янсон далеч извън пределите на Финландия и Европа. Става наистина велик творец, най-известната и превеждана финландска писателка. Създава муминтролите – странни същества, приличащи на тролo-хипопотами с опашки, които бързо стават любимци на децата по света. Учи в Колежа за изкуства, занаяти и дизайн в Стокхолм, в графичното училище на Финландската академия за изящни изкуства и в училището за изящни изкуства в Париж.

1.09.kneja3
Книгите и са преведени на повече от 34 езика, а през 1966г. авторката става носител на престижната награда „Ханс-Кристиан Андерсен”. Репертоарът, както и продуктивността й, далеч надхвърлят границите на възможното. Сайтът Tove 100 е посветен на живота и творчеството на голямата писателка: http://www.tove100.com/.
Текст и снимки: Исторически музей – Кнежа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: