Цветан Антов: Плевен е единственият град, в който клубовете плащат издръжката на залите си

27.08.2014 10:30

Както „Плевен за Плевен“ писа, в понеделник в зала „Балканстрой“ баскетболистите на „Спартак“ (Плевен) се събраха за първа тренировка. На нея те бяха посрещнати от новия старши-треньор на тима, Илия Станков, както и от президента на клуба, Цветан Антов. Ето какво сподели той пред нашия екип.

27.08.antov
– Г-н Антов, за първи път от години започвате първенството с доста подмладен състав.
– Да, това беше идеята ни още от миналата година, като залагаме на работа в перспектива. Освен това, ще разчитаме предимно на българи, за разлика от останалите отбори, в които нашите сънародници все повече намаляват. Неведнъж съм посочвал, че не съм от привържениците на този метод на работа. Добре е, след като се подсигурят средства, отборът да се попълни с един или двама по-класни чужденци, но предпочитам да се развиват младите родни играчи. Нашите нови трима състезатели (бел. ред. близнаците Тодор и Милен Захариеви и Антонио Илиев), например, са 92-ри набор.

25.08.basket5
– Вие ще помагате ли на отбора в спортно-техническата част?
– Да, стига да имам възможност. Ще помагам на Станков с каквото мога да съм полезен. Най-важното е да подсигуря финансирането, което, за съжаление, става все по-трудно от година на година в България и особено в нашия град. Първо, че няма някакъв по-впечатляващ бизнес, а явно и самите хора не са заинтересовани да инвестират в спорта. Това е и една от основните причини българският спорт да падне до това ниво. Казвал съм не един път, че през последните 25 години управляващите абдикираха от спорта.
Не може преди 89-та да сме били водеща сила на Олимпиади, европейски и световни първенства, а сега да се радваме на един-два медала. 90% от спортните бази в страната са в окаяно състояние, като се започне от физкултурните салони. Физическото възпитание, като предмет, е занемарено тотално. Като пример ще споделя, че в Долна Митрополия са кандидатствали 200 момчета за 30 места и са отпаднали още на физическия тест. Значи те не са годни на 19 години да пробягат дадено разстояние…
Да не говорим за подкрепата от страна на Общината в Плевен – от 15 години помощта, която се дава на спортните клубове, е нищожна. Ние сме единственият град, в който клубовете си плащат издръжката на залите. Да не говорим за Ямбол, Ботевград и Бургас, където общините подпомагат сериозно отборите. За съжаление, в Плевен нямаме Порт Варна или Порт Бургас, нямаме и „Мариците“ край Стара Загора. Но да се надяваме, че ще дойдат по-добри времена.

25.08.basket2
– Как виждате отбора като класиране през този сезон?
– В определена степен това зависи и от селекцията, която ще направят другите отбори. Спомняте си, че имаше години, в които бе по-важно да оцелеем, а не дали ще бъдем седми, девети или пети. Въпросът е да се изгради един боеспособен отбор с дългосрочна перспектива. Най-важното е момчетата да имат желание, да играят с хъс и да трупат опит. Това е начинът спортът в национален мащаб да се отлепи от дъното. Защото виждате какво се случва в националните ни отбори – момчетата нямат опит, защото не са водещи фигури в своите отбори и така се стига само до загуби. Няма как, ако не си лидер в клубния си отбор, да бъдеш важна фигура в националния тим.
– Трудна ли беше раздялата с играчи като Дяковски и Софрониев, които дълги години защитаваха цветовете на „Спартак“?
– Разделите не са приятно нещо, но всяко начало има и своя край. Виждате, че в другите отбори се сменят по 10 човека всяка година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: