Проблемите с преливника на язовир „Тотлебенов вал“ остават. Ще се търси проектно финансиране на ремонта.

27.08.2014 13:28

Областната администрация ще поиска проектно финансиране за ремонт на преливника на язовир Тотлебенов вал в парк Кайлъка, стана ясно на дадената днес първа пресконференция на назначения от служебния кабинет нов областен управител – арх. Балтаков. Първо ще бъде изготвен проект, като едва след като той е факт, ще стане ясно, колко пари са необходими за привеждане на съоръжението в безопасен вид. Продължава плановото източване на язовира, за да не се натоварва съоръжението. Това е една от причините от шахтите в началото на парка да блика вода…

tot3
Припомняме, че още в началото на март бившият вече областен управител Илиян Йончев назначи комисия, която да обследва язовира. Специалистите констатираха течове през фугите на дъното на бетоновата облицовка, дълбоки каверни в тялото на преливника и кухи участъци под облицовката на преливния ръб. Сериозен проблем се оказа основния изпускател, който е бил тампониран от входната страна на язовирната стена и при отваряне на шибъра изтича минимално количество вода. Въпреки лошото време и ниските температури водолази отпушиха тампонирания вход на основния изпускател и ремонтираха затворния орган.
Проблемите с преливника обаче остават. Дори за неспециалистите става ясно, че наличието на вода в отвеждащия канал е доказателство за техническа неизправност на преливника. При почуквания по облицовката ясно се чува кънтене, което показва, че кухините са по цялото бетонно тяло и в основата му. Заключението на специалистите тогава бе, че състоянието на преливника е предаварийно.

tot5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: