Екипът на РИМ – Плевен: Не желаем да работим със Стефка Григорова

27.08.2014 16:54

27.08.rim1

Ако събитията около сагата със Стефка Григорова не се бяха развили по този начин, а именно – ако не бе отстранена от длъжност за пореден път, щяхме да излезем на протест пред Общината. Това заявиха на пресконференция днес служителите на Регионалния исторически музей в Плевен. За последния епизод от сагата накратко разказа вр.и.д. директор на РИМ, Нели Дакова. Тя отбеляза, че срокът на договора на Стефка Григорова, като директор на музея, е за три години и е изтекъл още на 26 юли 2013 г. Част от текстовете на закона бяха променени по-късно, като според тях срокът на договорите на директорите, които са ги спечелили, става пет години, обясни тя. Също така, Дакова допълни, че всякакви допълнителни споразумение от лица, които са били със срок на договора от три години, са невалидни.

27.08.rim2
Колкото до сумата, която съдът постанови РИМ да изплати на Григорова, Нели Дакова информира, че на 19 август в музея е пристигнала покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител. „Срокът за привеждане на сумата от 13 271.75 лв. е 31 август. Това, обаче, не е цялата сума, тъй като тя възлиза на над 20 000 лв. Ако спазим срока и изплатим всичко наведнъж, музейните работници ще останат без заплати и затова поискахме сумата да бъде изплатена на два транша“, разясни ситуацията тя.
Музейните специалисти бяха категорични, че не желаят да работят със Стефка Григорова и припомниха, че са инициирали нейното уволнение през 2012 г. През 2013 г., когато бе върната от съда, отново направихме подписка с настояване за нейното отсраняване, а причините са известни на всички – авторитарно и еднолично ръководство, създаване на интриги в колектива, безотговорно отношение към материалната база, нецелесъобразно харчене на средства, нанасяне на психически тормоз върху хората, изброи вр.и.д. директор на плевенския музей. Мълчахме една година, но чашата на търпението ни преля, заявиха хората от РИМ – Плевен. Археологът Мартин Дяков бе категоричен, че твърденията на Стефка Григорова, че уволнението й е поради политически причини, са абсолютно неверни. Истината е, че тя „усвояваше“ средства на музея, а за да прикрие кражбите си, започна да лъже и да манипулира хората, заяви той. Дяков бе категоричен, че РИМ е разполагал с 18-те хиляди, които трябваше да плати за парно, но то не е било платено, за да останат още средства за „усвояване“.

27.08.rim3

Позицията на колегите по отношение стила и методите на работа на Григорова е принципна, заяви археологът Владимир Найденов. „Не искаме да правим внушения, никой от нас не е заявил позицията си поради лични причини. Правим всичко това в името на институцията, защото ние сме хората, които се грижат за културно-историческото наследство на плевенския край“, подчерта той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: