На днешната дата се ражда легендата за Чудовището от Лох Нес

22.08.2014 8:12

22.08.nesi

На днешната дата през 565 година за пръв път се съобщава за чудовище, което обитава езерото Лох Нес в Шотландия. Езерото се намира в Северна Шотландия, край град Ивърнес и е най-големият сладководен басейн във Великобритания с дължина 37 километра, ширина 1,5 километра и площ от над 56 квадратни километра. Най-дълбоката точка на Лох Нес е 230 метра. Чудовището от Лох Нес е известно с името Неси, а първият човек, който е съобщил за съществуването му, е монах, който е твърдял, че бил нападнат от митичното същество. Но реално истерията по Неси започва от 1993 година, когато се появява и снимка на чудовището във вестник в Ивърнес.
Вероятността нещо да се спотайва в Лох Нес и до ден днешен нито е потвърдена, нито е отхвърлена. От едната страна са учените-традиционалисти, които отхвърлят всички сведения за Неси с насмешка, казвайки, че става дума я за фалшификати, я за хорската глупост, привидяла странни същества в най-обикновени и скучни явления. Не са малко и откровените фалшификати – една от най-известните снимки на създанието се оказа опашата измама.
И все пак очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените. Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: