Проект на читалището в Победа ще рекламира културното ни наследство по света

07.08.2014 8:14

7.08.pobeda1

Вчера в ритуалната зала на Кметство село Победа, Община Долна Митрополия, Народно читалище ”Зора 1990” проведе финална изложба-концерт, който бе заключително събитие по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Проектът бе финансиран по Програма „Живо наследство” на Фондация Работилница за граждански инициативи с подкрепата на Фондация „Америка за България”. На мероприятието присъстваха гости от Община Долна Митрополия, общински съветници, културни деятели, представители от РИМ – Плевен, секретари от читалищата в Байкал, Божурица, Биволаре, Подем и Комарево, както и над 70 местни жители.

7.08.pobeda2
Специално за събитието бе уредена фотоизложба със снимки от проведените демонстрации, както и кулинарна изложба от обредни пити и погачи, домашен хляб с квас, козунаци, домашно краве сирене, кашкавал и кисело мляко. Ръководителят на проекта Димитринка Гетова с презентация запозна присъстващите с извършените дейности и постигнатите резултати. Промотиран бе и уебсайтът по проекта с адрес www.balgarskatradicia.com.

7.08.pobeda3
Проектният екип изказа благодарности към всички самодейци, доброволци и участници. Връчени бяха няколко отличия – почетна грамота за доброволец на Парашкева Михайлова, грамоти за особен принос на експерт по фолклор Надка Томова и фотооператор Николай Димитров и референция на видео оператор Георги Енчев. Празникът продължи с прожектирането на едночасов документален филм, заснет при провеждането на демонстрациите.

7.08.pobeda4
Нетърпелива за своя дебют, новосформирана детска формация „Медени звънчета” развълнува приятно публиката с изпълнението на фолклорни песни. С празничен поздрав в концерта се включи и певческа група „Вълшебни звуци”. В края на събитието млади доброволци раздадоха на присъстващите изработените по проекта рекламни DVD дискове и магнитни калейдоскопи. Със сигурност два диска ще напуснат пределите на страната и ще рекламират българското културно наследство, с присъстващи на тържеството, които са за лятна ваканция в България. Единият ще е в Швейцария, а другият в Испания. На финала на този невероятен празник всички вкусиха от изобилстващите кулинарни вълшебства, приготвени от талантливите участници в проекта „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”.

7.08.pobeda5

 

7.08.pobeda6

 

7.08.pobeda7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: