Плевен ще е домакин на лекоатлетически маратон

04.08.2014 11:53

4.08.maraton

На 28 септември (неделя) Плевен ще се превърне в своеобразен център на лекоатлетическия маратон в България. На тази дата точно в 9.00 часа в нашия град ще бъде даден старта на Pleven Friendship Marathon 2014, информира plevensport.eu. Организатори на проявата са Община Плевен, спортен клуб „Бегач“ и Ro Club Marathon. Освен класическата дистанция от 42.195 км ще има и състезания на полумаратон от 21.1 км, както и щафета с общо разстояние 21.1 км, което се бяга в отбор от двама души, като всеки пробягва по 10.55 км. Броят на отборите е ограничен до 50, като те могат да бъдат мъжки, женски или смесени. Освен това за аматьорите лекоатлети е предвидена и кросова дистанция „Аз мога“, чиято дължина ще бъде от 3 км. Кросът ще започне с 15 минути по-късно – от 9.15 часа.
Всички желаещи за участие могат да се регистрират в специално създадения сайт на надпреварата, като срокът за записване онлайн е до 24 септември, а на място до 14 часа на 27 септември. 3-километровото бягане е безплатно, но за другите дисциплини има регистрационна такса, както и квалификационно време, което е 6 часа за маратонското бягане и 3 часа за полумаратона и щафетата. Таксите варират от 30 до 50 лева за двете маратонски дистанции, както и от 50 до 82 лева за отборите участващи в щафетата.
За участие в маратона и полумаратона се изискват навършени 18 години към 28 септември 2014, а в щафетата – навършени 16 години. Стартът и финалът на маратона ще бъдат в центъра на Плевен, а маршрутът минава през основните забележителности в града и около него – мавзолея, центъра, парк „Кайлъка“, Музеят на румънските воини в село Гривица и мостът на Осман Паша до село Ясен.
Първите трима при мъжете и жените в маратона и полумаратона ще получат парични премии, а победителите в отделните възрастови категории, щафетата и кроса ще бъдат наградени от спонсорите. За първите трима мъже и жени в кроса „Аз мога“ ще бъдат осигурени и материални награди от магазин Running Zone.
На „Маратон Плевен – Маратон на приятелството“ ще има и дарителска кампания, която ще подкрепи местен проект в Плевен в полза на деца в неравностойно положение, която ще бъде обявена скоро на уеб сайта на състезанието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: