70 военни от Плевен и Белене евакуират хора от бедстващата Мизия

03.08.2014 13:56

3.08.voenni

В ранните часове на деня военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните действия в пострадалия от наводнението тази нощ град Мизия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Два вертолета „Кугър“ от авиобаза Крумово излетяха в 05.45 ч. тази сутрин за града, който беше залят от водите на придошлата река Скът. Екипажите, с ръководители полковник Николов и полковник Мирчев, изпълниха разузнавателни полети за установяване на мащаба на наводнението и нанесените щети и до 09:30 ч. извършиха евакуация на трима бедстващи. От борда на вертолетите се спуснати лодки и спасители, които превозиха 11 човека в безопасни райони. В готовност за оказване на помощ по указания на кризисния щаб е и трети вертолет от авиобазата в Крумово.
Сутринта към района на бедствието се отправиха и близо 70 военнослужещи със специализирана техника от военните формирования на Сухопътните войски в Белене и Плевен. Ръководители на модулите са подполковник Горанов и майор Василев. Военнослужещите от модулните формирования оказват съдействие за евакуацията на пострадали жители на Мизия. Два медицински екипа от състава на Военномедицинска академия също ще окажат помощ на пострадалите хора в района, засегнат от наводнението тази нощ.
„Министерството на отбраната осигури хора и техника – всичко което е поискано от нас, в помощ на пострадалите в засегнатия район“, коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му вертолетите ще останат базирани в засегнатия район за оказване на незабавна помощ при необходимост. Българската армия е в готовност да окаже помощ на населението и в други райони на страната, пострадали от проливните дъждове.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: