Очаква се известно повишение на водните нива в горното течение на Вит и Осъм

03.08.2014 20:52

Нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават или ще останат без промени, информират от Пресцентър на Министерство на околната среда и водите. Съществено остава покачването на река Осъм при село Изгрев – с 64 см.

vit
През последното денонощие, в по-голямата част от страната нивата на наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без промяна спрямо най-високите им, измерени нива. Регистрирани са повишения на отделни измервателни пунктове. Съществено е покачването на река Осъм при село Изгрев – с 64 см.
Голяма част от наблюдаваните реки в момента са с водно количество около и над средномесечното. С водно количество под средномесечната стойност протичат реките:
– р. Голяма река при Стражица;
– р. Ропотамо при Веселие;
– р. Тунджа при Павел баня;
– р. Чепинска при Велинград;
– р. Въча при Забрал;
– р. Харманлийска при Харманли;
– р. Струма при Перник;
– р. Пиринска Бистрица при Горно Спанчево;
В резултат на валежите, се очаква известно повишение на водните нива в басейните на реките Войнишка, Видбол, Арчар, Лом в горното течение (и съответстващите притоци Стакевска, Чупренска и всички останали), Огоста, горните течения на реките Вит и Осъм, Нишава, средното и долното течение на реките Искър, Искрецка, горните течения на Марица, Въча, Арда, Места и Струма, Джерман и Рилска. На база метеорологичната обстановка, през следващите 1-2 денонощия нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната ще се понижават или ще останат без съществено изменения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: