1000 евро даде 64-годишна на телефонен измамник в плевенския квартал „Дружба”

01.08.2014 12:13

На 31 юли в 17 часа през „Национален център-112“ в 01 РУП-Плевен е постъпил сигнал от 64-годишна от град Плевен, ж.к. „Дружба“, за това, че около 16 часа на домашния си телефон е получила обаждане. Била е въведена в заблуждение, че разговаря с дъщеря си от град Варна, като и било внушено, че в резултат на трудова злополука има причинена фрактура на крак и се нуждае от парична помощ за предстояща незабавна ортопедична операция. Поискана е сума от 8 хиляди лева, като в разговора 64-годишната е конкретизирала, че разполага само с 1000 евро.

pozar

Телефонния разговор е продължил, около 20 минути, като потърпевшата е била инструктирана да предаде парите на входната врата на жилищния блок на непознат. Плевенчанката е предала плик, в който била поставила сумата 1000 евро в банкноти 4 х 100 евро и 12 х 50 евро. За престъпление по чл.209, ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. Полицията работи за установяване и задържане на измамника.
Криминалистите предупреждават гражданите на областта, да не се доверяват и да не предават пари на непознати хора. Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират.

Използват различни сценарии – измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им. Съобщават, че синът или дъщерята на събеседника са претърпели катастрофа, налага се лечение и спешно трябват пари. Мошениците проточват разговора по телефона до момента, в който пристигне посредник да прибере сумата. Целта е жертвата да не може да се свърже с близките си или да позвъни на тел.112.
Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта”, да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: