Любомир Дяковски: В Плевен има публика за оперни спектакли и няма да отстъпя от постигането на тази цел

01.08.2014 14:36

1.08.dqkovski

Всички твърдения за това, че идвам да закрия Плевенската филхармония, които се тиражират в общественото пространство, са абсолютна спекулация. Това заяви на първата си пресконференция като директор на културния институт тенорът Любомир Дяковски, който се спря подробно върху своята концепция за развитието на Филхармонията пред плевенските медии. На първо място, той посочи, че за него е от голяма важност работещите там да се чувстват с висока обществена репутация, както и професионално и финансово удовлетворени от работата си на българска и международна сцена. Дяковски отбеляза, че работата му ще бъде насочена към проектни дейности по програми на Европейския съюз, програма за развитие на културен туризъм, както и такива за гастроли и привличане на допълнителни финансови ресурси, а също така ще се залага на атрактивни образователни концерти за всички възрастови групи. Репертоарът най-общо ще бъде разделен в пет цикъла – „Среща на музите“, „Човешкият глас“, „Сцена на младия музикант“, „Направено в България“ и „Виенска класика“.
Концепцията на новия директор включва и въвеждането на стимулираща система за трудови възнаграждения на базата на квалификация, обем и и качество на извършения труд. Предвиждат се привличането на музиканти, диригенти и солисти с висок професионален ранг, проекти с импресарии, задгранични гастроли, концерти на престижни фестивали у нас и в чужбина, а плевенските оркестранти ще преминат квалификационни курсове, водени от изтъкнати инструменталисти. Новият директор бе категоричен, че ще продължат активните контакти с НУИ „Панайот Пипков“ и Общински хор „Гена Димитрова“, като подчерта, че ще разчита силно на добронамереността и подкрепата от страна на ръководството на Община Плевен. На първо място по значение и за да няма спекулации тук стои подписването на договора с Министерство на културата относно съфинансирането на Филхармонията, като по този начин приказките за общинските бройки вече няма да стоят на дневен ред, изтъкна Любомир Дяковски.
Новият шеф на културния институт не скри, че сред идеите му е и да кани на плевенска сцена певци и инструменталисти, които се изявяват на най-големите световни сцени, а също така ще се работи активно и с младите таланти. Като акцент в своята управленска концепция Дяковски посочи и връщането на Плевенската филхармония в читалище „Съгласие“ – там, където тя е концертирала повече от 55 години. Това е голяма възможност за издигане репутацията на Филхармонията. Ще проведа разговори с ръководството на Общината и на читалището, за да намерим оптималния вариант, удовлетворяващ всички страни“, сподели директорът. По думите му, поне на първо време там ще бъдат изнесени генералните репетиции и концертите на Филхармонията.
Колкото до начините за финансиране, освен делегираните бюджети, Дяковски посочи, че ще се кандидатства с проекти на сесиите на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование“, ще се търсят контакти с чужди културни институти за развиването на съвместна дейност, турнета, записна дейност, както и спонсориране срещу реклама. Ще бъда разработена и пиар стратегия за съвременна визия на Плевенската филхармония, съобразена с творческите планове и дейности на института, на сайта му в интернет информацията непрекъснато ще се обновява, а за отразяването дейността на Филхармонията ще бъдат сключени договори с регионални и национални медии.
На срещата с медиите Дяковски сподели, че сред големите му цели ще е възстановяването на певческия конкурс „Гена Димитрова“, като е планирано той да се проведе през месец май 2015-а, а също така ще се организират курсове за млади певци за участието им в конкурси, както и Преглед на симфоничните оркестри в България, за който Министерството на културата ще помогне финансово. Възнамерявам да предприема незабавни мерки и за връщането на стария профил на Филхармонията, т.е. тя отново да бъде с открита оперна сцена, каквато зная, че е мечтата и на цялата плевенска общественост, посочи Любомир Дяковски. Защото Плевен има публика за оперни спектакли и аз няма да отстъпя и крачка назад в постигането на тази цел, допълни тенорът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: