Плевенски младежи се учиха да разписват проектни идеи

25.07.2014 12:26

Младежки от Сдружение „Младежки доброволчески център“ – Долна Митрополия участваха в международен проект по програма Еразъм+ за придобиване на компетенции за писане на проекти. Това научихме от лидера им Йордан Христов, който освен ръководител на групата е участвал и като коуч тренер на младежите. Ето какво сподели той пред екипа на „Плевен за Плевен“.

25.07.dancho
– Данчо, трудна задача ли е да се пишат проекти?
– Работата е много приятна, но и много отговорна. Страхотно удоволствие е да видиш млади хора с идеи, а на нас тренерите се падна да обясним начина, по който трябва да мисли един проджект мениджър. Една от най-трудните задачи беше да научим участниците да използват въображението си. Те трябва да могат да си представят как реално ще се случат дейностите, които разписват като идеи.
– Ти се занимаваш с проектно подготвяне и вече имаш немалък опит. Разкажи ни с какво се сблъскахте при работата?
– Когато формирах групата от България за този проект, избрах за участници младежи с различна квалификация неслучайно. Маги Стоянова от София е една от талантливите млади надежди на България, с малко практика и опит, за нея няма да има пречка в България и Европа. Не искам да изглежда като хвалба към нея, но тя е един от бъдещите големи дипломати на България в Арабския свят. Същевременно имахме в групата и ученици от 10 клас на ДФСГ „Интелект“ – Плевен. Тяхната младост не бе пречка да се включат активно в работния процес. Сега като се замисля, дори им беше в плюс.
– Срещаш ли скептицизъм при работата си?
– Интересен въпрос. Преди няколко месеца един от членовете на сдружението ни в 11 клас сподели с мен, че си търси работа за летния период. Имаше предложение за сервитьорка в заведение, аз я спрях. Предложих й да се занимава с писане на проекти в сдружението. Естествено, след подготовка от наша страна, но момичето тогава ми каза нещо, което никога няма да забравя: „Мама ми каза, че не е реално, защото никой не си дава хляба“. Признавам, едва сега разбрах тези думи. Малко са наистина хората и организациите, които са приели младежките дейности и въобще изграждането на кадри, като мисия. За повечето, за съжаление, е бизнес. За мен е необяснимо как различни сдружения правят обучителни семинари за немалки суми, а претендират, че са доброволчески. За мен работата на лидера на едно сдружение е да осигури необходимото, за да е достъпно за всеки едно обучение. Аз мога да се похваля, че на нашите проекти никога не са събирани такси за участие, пък било то и под формата на дарения, каквато практика имат мои колеги.
– Разкажи ни повече за организаторите.
– Организаторите от Струга, Македония, се погрижиха да осигурят прекрасни условия. Имаше организирано посещение на Охрид, както и музикално парти на кораб по Охридското езеро. Благодаря им за всичко което правят за нашето добро партньорство!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: