В Белене военни се обучаваха на работа с роботи за обезвреждане на взривни устройства

25.07.2014 17:00

25.07.belene1

В изпълнение на „План за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2014 г.” от 21 до 25 юли във военно формирование 28880 – Белене се проведе курс „Подготовка за работа с роботи за обезвреждане на импровизирани взривни устройства”. Занятията преминаха под ръководството на Кристофър Къри, Робърт Нийл и Пол Бърк -инструктори от състава на „Badger team” към Командването за съвместна подготовка на силите на САЩ в Германия. От българска страна участваха военнослужещи от военни формирования 28880, 54890 – Казанлък и 44200 – Стара Загора, с ръководител капитан Николай Георгиев.

25.07.belene2
Курсът започна с брифинг от американска страна и премина в практически занятия, които се проведоха в района на военното формирование и на полигона. В хода на курса военнослужещите отработиха задачи по откриване на импровизирани взривни устройства (ИВУ) и техните елементи чрез използването на роботи за неутрализиране на взривни устройства – лек тип (ACOM R6, TALON III). На занятията присъства и началникът на сектор „Подготовка на инженените подразделения” в командването на Сухопътните войски полковник Иван Сяров, който наблюдаваше действията на обучаемите.

25.07.belene3
След приключване на курса военнослужещите получиха сертификати за успешно завършено обучение за работа с роботи при откриване и разузнаване на импровизирани взривни устройства. В знак на признателност командирът на военно формирование 28880 полковник Иван Стоянов връчи плакет на формированието и благодарствени писма на обучаващите инструктори и изказа своята благодарност към тях за положените усилия и споделените знания и умения с военнослужещите.

25.07.belene4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: