Резервисти положиха тържествена клетва в Плевен

23.07.2014 15:08

23.07.rezerv

Днес на строевия плац на военно формирование 22160 в Плевен се проведе тържествен ритуал по полагане на военна клетва и връчване на удостоверенията за завършена успешно „Начална военна подготовка” на резервисти от доброволния резерв от трите вида Въоръжени сили – Сухопътните войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Командирът на формированието полковник Николай Бешев прие строя на военнослужещите от Единен център за начална подготовка и от доброволния резерв за нуждите на Българската армия.
„С клетвените слова „Заклех се”  вие изразявате готовността си да следвате завета на дедите ни от Аспаруховите конници, от хайдути и опълченци, от славните ни пълководци и хилядите воини, положили кости, за да я има България”, каза в словото си полковник Николай Бешев. В него той припомни, че свещеният обет на клетвата е древна и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух преминават Дунава и се заклеват тази земя да бъде завинаги българска. Няколко столетия по-късно, под знамената, борците за национално освобождение и обединение произнасят заветните клетвени слова. Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-добрите свои воини, българският народ е отстоявал земята си, защото е разбрал, че защитавайки Родината, всъщност защитава себе си. Приветствие към резервистите произнесе и началникът на Централното военно окръжие – София полковник Стоян Стаматов.
Резервистите от доброволния резерв, постигнали отлични резултати на изпитите, бяха наградени с грамоти от полковник Николай Бешев. На финала на тържествената церемония положилите военна клетва военнослужещи изпяха химна на Република България под съпровода на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
На тържествения ритуал присъстваха още полковник Валери Димитров – Директор на РС „Военна полиция”, подполковник Алексей Царков – началник на Военно окръжие – Плевен, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, о. з. бригаден генерал Валентин Буров, представители на държавната и местната власт, както и близки на военнослужещите. Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на военнослужещите от Единен център за начална подготовка и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: