Вдъхновение от Синая

15.07.2014 8:16

От 7 до 13 юли 2014г. се проведе oсемнадесетият международен фестивал за класическа китара в гр. Синая, Румъния. Навлизайки в границите на северната ни съседка, човек не би могъл да си представи силата и въздействието на одухотворената среща, която му предстои. Заобиколен от величието на Карпатите, замък и невероятна архитектура с немско влияние, курортът създаде пресечна точка на изключителни виртуози – майстори на класическата китара от различни националности, изпълнители от Германия, Испания, Чили, Молдова, Румъния и България.

sin1

Тази година двама българи, един от които наш съгражданин – Николай Михайлов, преподавател по класическа китара в НУИ «Панайот Пипков», Плевен и Боян Дойчев, виртуозен изпълнител oт Варна, отличен с редица награди и дълбоко докосващ сетивата с характера на своето изпълнителско изкуство, до което имахме честа да се докоснем по време на концертните му участия в нашия град през изминалата година, представиха достойно развитието на интереса и професионалното отношение към класическата китара в България.

sin2

Съпътстващите конкурсната програма събития – майсторски класове на световно утвърдени професионалисти като Герхард Райхенбах, Наталия Липницкая, Жудикаел Перои, Росен Балкански и др. и концертните рецитали вдъхновиха, убедена съм, голяма част от участниците и гостите на фестивала. А за нас даде повод за сериозен размисъл – защо не и в нашия град да не създадем подобно изживяване на световно ниво, което към момента все още не се е случвало на територията на България. Създадоха се топли и искрени взаимоотношения, предпоставка за бъдещи общи творчески срещи, бе поставен път към младите изпълнители oт България, които тепърва ще стъпват на подобни сцени. Oт нас, като млади преподаватели по класическа китара в града, остава да направим всичко възможно за развитието на техния професионален път.

sin5

Kато най-силен момент бих отличила световното премиерно изпълнение на пиесата “Canto spirituoso”, написана специално за фестивала – oт българския композитор и преподавател в НМА «Панчо Владигеров», София – Росен Балкански, който беше удостоен и с покана за журиране във форума. Произведението беше изпълнено от немския виртуоз Герхард Райхенбах, издал редица транскрипции, благодарение на които младите творци преоткриват творчеството на големите композитори в изпълнения на класическа китара.

sin3
Защо вдъхновение от Синая? Може би човек би могъл да го усети само ако отвори сетивата си…
Текст и снимки: Милена Грамова, специално за читателите на Плевен за Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: