Днес е празникът на Националната гвардейска част

12.07.2014 8:41

12.07.gvardiq

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. На 12 юли е осъществен първият официален ескорт на български княз. Затова 12 юли е официален празник на Националната гвардейска част. Първоначално така наречената особена служба на гвардията се състои в съпровождане на държавния глава, членовете на неговото семейство и всички високопоставени държавни гости. През годините гвардейската структура се променя от конвой на княза, в ескадрон, полк, а след 1942 г. – дивизион. Днес в нея са включени войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.
През 2001 г., Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.
Мисията на Националната гвардейска част като представително военно формирование е да участва в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение. С дейността си участва във формирането и поддържането на патриотична мотивация, национален дух сред обществото, както и в утвърждаване на българската национална идентичност и държавност. Участва в културната политика на Министерството на отбраната в областта на военно-патриотичната, културно-възпитателна и концертна дейности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: