Народният представител от БСП Димитър Кочков: Партиен конгрес преди изборите би донесъл катарзис, обща цел и доверие в Левицата!

04.07.2014 9:25

mite

Г-н Кочков, нека започнем това интервю с актуалния въпрос : Кой печели от липсата на кворум в Народното събрание?
Естествено, че никой, но пък знаем, кой губи – българският народ. Има много важни законо-проекти, които се подготвят от една година, и ако не бъдат приети сега, сигурно ще трябва да чакаме още година…
Ще имате ли кворум утре?
Трябва да питате някой от колегите в дясно. Ние от БСП ходим на работа.
Значи в БСП всичко е наред?
И при нас има проблеми, но ние си ги решаваме своевременно. Нормално е в една жива партия да има проблеми, да има дискусия и сблъсък на идеи. БСП си има своите механизми за решаване на вътрешните си проблеми и тези механизми са работещи. Не случайно сме оцелели толкова години…
Какво се случва в момента в БСП? Сблъсък на идеи или, по-скоро, сблъсък на личности ?
Те, личностите, носят идеите. Аз съм за дискусията и за спазване на устава .
Може би имате предвид сбирката на софийския дискусионен клуб „Георги Кирков“ ? Какво точно се случи там ? Вие подкрепяте ли т.нар. „превратаджии“ ?
Не съм бил там и не мога да кажа, но доколкото се запознах от медиите за случилото се, това не са превратаджии, а активисти – представители на националното ръководство, народни представители, кметове… Някои от тях дори не са от столицата. Както вече казах, партията ври от идеи, а това означава, че е жива. Хубаво е, всеки да каже виждането си за нещата и да се търси общо решение. Изложеното в дискусията там заслужава сериозно внимание. Има доста негативни констатации, които, за съжаление, са верни…
Кои например?..
Това, че намаляваме като членска маса, губим избиратели… Има загуба на доверие в ръководството, не успяваме да обясним политиката си на хората. Всички тези неща трябва да бъдат дискутирани на следващото заседание на Националният съвет и да си търси съответното решение. Това заседание е много важно и всеки от участниците трябва да осъзнае отговорността си към партията.
Какво очаквате да се случи на това заседание ?
Партийните механизми да сработят и да се вземат отговорни решения, свързани с някои крайно необходими промени на ръководството на партията и провеждането на конгрес преди предстоящите парламентарни избори. Постоянно водя разговори с наши активисти и знам, че огромна част от тях имат тези очаквания.
Необходимо ли е провеждането на конгрес преди изборите? До какво би довело това?
Според мен, е крайно необходимо. Конгресът е най-висшият ни форум. На конгресите има катарзис, излиза се с обща цел и доверие. Имаме нужда точно от такова нещо. И не само според мен е така. Много от нашите активисти са на същото мнение – промени във висшето ръководство и конгрес преди изборите.
Кои са тези активисти? Ще цитирате ли имена?
Много са…Има партийни секретари, общински съветници. Мога да цитирам по памет: Бисерка Илиева, Пенчо Карагьозов, Чавдар Велинов, Цветан Наумов, Емил Райков, Яница Людмилова, Никодим Нинов… Някои мнения са доста радикални. Наложило се и становището, че връзката с висшето ръководство тече еднопосочно, че се налагат решения отгоре, без да се пита за мнението им, тоест не е спазен утвърдения партиен ред. Един конгрес би върнал доверието и вътрешния диалог. Може би, дори не е от такова значение, какви ще са точно промените, важното е накрая да излезем единни и да върнем доверието помежду си.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: