Започна Третият международен фестивал за маримба и ударни инструменти

03.07.2014 9:09

3.07.marimba1

Снощи в двора на Регионалния исторически музей бе дадено началото на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Инициатор на форума, който се провежда със съдействието на Фондация „Америка за България“, е плевенската школа по ударни инструменти, създадена от Симеон Серафимов. Фестивалът е организиран от НУИ „Панайот Пипков“ и Училищното настоятелство, а ръководител на проекта е Августина Серафимова.

3.07.marimba2

В програмата му са включени шест концерта и майсторски класове, водени от световноизвестни музиканти, като Дейвид Фридман, Майкъл Бърит, Жан-Батист Льоклер, Патрик Цимерли, Свет Стоянов, Василена Серафимова. Стартът бе даден с концерт под мотото „Потанцувай с „Акцент”, участие в който взеха едноименният перкусионен ансамбъл, перкусионен ансамбъл „Тайм” от НМУ „Любомир Пипков” – София и ученици от специалност „Български танци” на НУИ.

3.07.marimba3
Многобройните гости на събитието бяха приветствани от председателя на Училищното настоятелство на НУИ „Панайот Пипков“ и зам.-председател на Общински съвет – Плевен, Петя Василева, която не скри гордостта си от факта, че фестивалът се превърна в един от символите на културното развитие на Плевен. Тя изрази надежда, че той постоянно ще съпътства културната програма на Плевен и отбеляза, че е от огромна важност тук да има едно ядро, което да се бори нещо хубаво да се случва в него. Именно към това ядро принадлежат семейство Серафимови, както и ръководството на НУИ „Панайот Пипков“ в лицето на неговия директор Жечка Димитрова, която винаги съдейства за проявите, генерирани от нейните колеги, посочи Василева.

3.07.marimba4
Днес програмата на фестивала продължава с концерт на Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов, който ще се проведе от 19 ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.

3.07.marimba5

 

3.07.marimba6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: