Младежи от община Долна Митрополия трупат житейски опит на два континента

22.06.2014 16:35

Учениците от СОУ „Евлоги Георгиев“ в Тръстеник Радина Георгиева и Александър Стоянов получиха уникалния шанс да участват в един от най-интересните проекти на Сдружение „Младежки доброволчески център“ – Долна Митрополия. Той се проведе в Кобулети, Грузия, а повече за него, както и за мисията на Сдружението, разказа неговият председател и ръководител на българския тим в Грузия, Йордан Христов.

22.06.dancho1
– Данчо, проектите на вашето Сдружение май станаха повече от месеците в годината?
– Даже двойно повече, но това е работата на младежкия работник – да структурира и помага на младите да се развиват и трупат опит.
– Грузия, Молдова, Турция – все страни извън ЕС. Защо там?
– Това са новите приоритети на Европа. Трябва да сме наясно, че през следващия програмен период България и другите страни-членки имат мисията да разпространяват сред съседните държави идеята за солидарна и братска Европа. Ние доказваме всекидневно с дейността си, че за нас българите ЕС не са само възможностите за финансиране на проекти. Ние отдавна преживяхме еуфорията от приемането в Съюза и работим здраво, за да защитим правото си да се наричаме пълноправен член.
– Вашето сдружение дава шанс предимно на млади хора от отдалечените и бедни райони на България, като прави впечатление, че няма проект, в който да не включвате и участници от малцинствените групи.
– Факт е и това е едно от нещата, които ме правят горд. Малко са организациите в България, които дават равен шанс и наистина търсят и мотивират младите в тези райони. Много по-трудно е от това да работиш с младежи от Варна, София или Пловдив, но нали трябва нещо да ни отличава.
– Как се представиха Радина и Александър на проекта в Грузия?
– Без да преувеличавам – тези младежи ме правят горд, че съм българин. Страхотни са! Представянето им провокира домакините да организират за тях двудневен трип в Истанбул. Там посетиха музеи, най-големия аквариум в света, двореца Долмабахче, Капълъчарши и емблематичния площад Таксим. Тук е мястото да благодаря на един наш голям приятел – Божко Нелкоски. Той е един от най-социално чувствителните, иновативни и най-важното – мислещи за младите хора в Европа лидери. Както и най-яркото доказателство, че народите на България и Македония са разделяни само от банда нескопосани политици.
– Какво следва оттук нататък, като инициативи на Сдружението?
– След броени часове летя за Ереван, Армения. Нов проект, съвсем различен, като за него предстои да разкажа след броени дни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: