Сухаче – фолклорният оазис на Червенобрежко

17.06.2014 13:45

Месец юни определено можем да го наречем месец на фолклорните фестивали. Много наши самодейни състави и изпълнители ще премерят сили и класа на тях. Някои от тях вече успяха и да завоюват първите медали. Фолклорно трио „Феникс” и едноименната танцова формация при НЧ „Н. Й. Вапцаров”, както и Станислав Радославов от Класа по народно пеене към читалището донесоха златни медали и всички възможни отличия от Балканския шампионат „Евро фолк жива вода” в гр. Хисаря. Забележимо остана и участието на двете едноименни танцови формации от Червен бряг „Хайде на хорото” в традиционния белоградчишки фолклорен фестивал „От Тимок до Искър”. А учениците от клубовете „Фолклор на етносите” от Койнаре и Радомирци се представиха на Единадесетия детски ромски фестивал „Отворено сърце“ в град Велико Търново. Това информират от Пресцентър на Община Червен бряг.

cherven
Във фестивалната фиеста на страната достойно се вписва и село Сухаче, където за шеста поредна година се провежда Прегледът на самодейните състави. Народни ритми, пъстри носии, музика и багри, така изглеждаше площада в село Сухаче от ранни зори в съботния ден на 7 юни. И хора, които обичат живота, обичат ближните си и най-вече тачат корените си и това, което ги свързва най-здраво със земята – българщината.
Организаторите от НЧ „Асен Златаров” тази година бяха приготвили много почетни плакети, медали и грамоти, за да класират най-добрите изпълнители в различните категории – музика, песни, танци и обреди. Над 280 бяха участниците, дошли от 14 селища от региона, за да се впишат в празничната атмосфера на фестивала. Тяхното представяне следеше компетентно жури с председател доц. Георги Хинов – главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл.
Комплексна награда за цялостно представяне получи НЧ „Хр. Ботев” от гр. Койнаре. Първо място беше присъдено на Мъжката вокална група за автентичен фолклор от НЧ „Светлина” от Червен бряг. На второ място бе класирана певческата група „Девет венци” от читалището на с. Девенци. Още златни медали за индивидуалните изпълнители Ерика Венетова от Лепица и Владимира Пейчева от читалището в село Дъбен. В раздел „Музика” първенец стана Детската духова музика от с. Бутан, второто място журито отреди на Мирослав Миленкински от Койнаре, а третото – на Мирчо Димитров от Червен бряг. В раздел „Танци” – Специалната награда на Кмета на с. Сухаче заслужено отиде при Танцова формация „Сухашко настроение” от читалището-домакин на събитието, на второ място – Танцов състав от НЧ „Васил Левски” с. Глава, а трети останаха танцьорите от НЧ „Митко Лаков” с. Чомаковци. Награда за блестящото си представяне получи и певицата от читалището в с. Попица – Цветелина Пельова.
В края на празничния ден домакините не забравиха да поканят всички гости отново в селото през есента, когато Сухаче ще бъде домакин на още един уникален фестивал – на трудолюбието и веселието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: