Ансамбъл „Българе“ идва в Плевен с „Последната нощ на Апостола“

04.06.2014 18:26

4.06.balgare

Създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, спектакълът „Последната нощ на Апостола” ще направи своята премиера пред плевенската публика на 12 юни от 19 часа. На сцената на ДКТ „Иван Радоев” „Българе” и Димитър Селенски ще покажат своето виждане за патриотичните емоции, които трябва да ни съпътстват, когато си спомняме за делото на Васил Левски. Повод да се роди този спектакъл е усещането, че през последните години изразът на уважение пред паметта на Апостола става все по-формален акт, изпразнен от предишното искрено съпреживяване и преклонение пред подвига и саможертвата му, споделя Христо Димитров.
Сценичната адаптация на текстовете е дело на актьора Димитър Селенски, режисурата – на Христо Димитров и Димитър Селенски, хореографията – на Христо Димитров. Постановката е с продължителност час и половина.
Усилията на творческия екип, създал спектакъла „Последната нощ на Апостола”, са насочени към чувството за национална принадлежност у съвременния българин. Приобщаването към събитието е провокация към зрителя, която му дава възможност да участва в процеса на създаване на традиции за национална памет.
„Идеята е чрез средствата на сценичните изкуства да бъде представен спорен момент от националната ни история, който винаги ще приковава вниманието на истинските родолюбци. Момент, свързан с най-великия българин – Васил Левски и произтичащите от темата послания, придобили съществено значение за българския патриотизъм, дух и християнска вяра. Като бит и атмосфера спектакълът е обвързан по специфичен начин с историята ни. Новата експериментална форма на постановката има качествата да бъде обособена в собствена категория“, твърди актьорът Димитър Селенски.
Премиерата на спектакъла „Последната нощ на Апостола” се състоя на паметната дата 19 февруари пред столичната публика. На 3 март той бе игран в Севлиево, а Плевен ще е третият град, където ще бъде представен. Изключително завладяващ в емоционално отношение, спектакълът се откроява със своята насъщна потребност и със сигурност ще бъде подобаващо оценен от българите, за които е важно съхранението на националната ни памет. Той е поредното тематично послание на НФА „Българе”, чийто спектакли „Това е България”, „България през вековете” и „Албена” вече десетилетие присъстват като ярки знаци в обърканото ни време, повече от всякога нуждаещо се от силни духовни компаси.
Представлението се организира под патронажа на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Билетите вече са в продажба на касата на ДКТ „Иван Радоев”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: