Ученици от СОУ „Иван Вазов“ ще участват в международен мюзикъл в Чехия

26.05.2014 10:58

26.05.vazov1

От 25 до 30 май в град Клаштерец над Охри, Чехия ще се проведе деветата мобилност по проект „Повече дървета? Да, моля!“, програма „Коменски“, в който партньор от българска страна е СОУ „Иван Вазов“ – Плевен, съобщават от школото. За чешкото градче пътува екип от трима учители и двама ученици – Цецка Василева – учител по английски език и координатор на проекта, Кося Евтимова – учител по музика и автор на сценария за мюзикъла, Маргарита Стефанова, класен ръководител на учениците от втори клас, и второкласничките Виктория Ованнисян и Кристина Филипова. Кулминацията на последната работна среща е представяне на международен мюзикъл, върху който се твори през цялата втора година от проекта. Оказва се, че не е толкова лесно да се сглобят сценариите по темите, върху които работиха всички партньорски страни. Координиращата държава Полша измисли текст и музика на химна на проекта, който трябва да се знае от учителите и учениците, участващи в мобилността.

26.05.vazov2
Първата и най-трудна задача пред малките ученички от плевенското училище в Чехия ще бъде да се научат да преодолеят своите различия, да проявяват толерантност, да се стремят към самоусъвършенстване на езика, да проявят упоритост и находчивост в изпълнението на поставените им задачи, да покажат творческо вдъхновение в заключителния и върхов момент при изпълнение на мюзикъла, в който участват ученици от деветте държави – Полша, Чехия, България, Румъния, Турция, Португалия, Естония, Хърватска, Испания. Нашите второкласнички ще представят на сцена българската част от международния мюзикъл, която трябва да се презентира със звук и картина. Децата ще покажат на Европа своя талант по темата „Приложението на дървото в живота на хората“ с прекрасни мелодични ритми на съвременната българска народна музика. С изнесения авторски мюзикъл “More trees? Yes, please!“ на всяка страна, участниците в тази визита ще оставят екологично послание “Нека има повече дървета, които да красят нашата планета!“. Мюзикълът ще се превърне в символ на приятелството на деца и учители от 9 държави, 9 града, 9 училища.
Заедно с работата на чуждестранните екипи, домакините от чешкото училище съчетават приятното с полезното и са предвидили да чужденците да опознаят природна красота и средновековно величие, примесено със съвременната архитектура в градчетата, скътани сред зеленина и цветя – Klášterec nad Ohří, Perštejn, Karlovy Vary и чешката столица. Българската група ще се докосне до прекрасните и интересни места в четирите града. Ще се посети училището Základní škola в партньорското градче Клаштерец над Охри. Запознанства, работа, забавление… Всичко това и опознатата частица от европейска Чехия ще останат вечен спомен за екипа, който ще участва във финалната работна визита на международния проект „Повече дървета? Да, моля!“
Повече подробности за визитата може да получите от сайта на СОУ „Иван Вазов“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: