Вижте робота „Da Vinci Si“ в действие! (видео + галерия)

20.05.2014 14:03


Операция на живо, с революционната система за роботизирана хирургия Da Vinci Si, бе демонстрирана за пръв път в Плевен. Онкогинекологичната операция извърши проф. Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в нашата страна. Медиите имаха възможност да наблюдават в реално време „през очите на хирурга” извършената операция и да задават въпроси на проф. Горчев, който насочваше ръцете на хирургичния робот от конзолата на системата.

20.05.robot1
Иновативната технология със симулатор за обучение Da Vinci Si е инсталирана от Медицински университет – Плевен по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, което поставя висшето училище сред водещите центрове в Европа с две системи за роботизирана хирургия.

20.05.robot2
Демонстрацията за медии, бе извършена в зала „Амброаз Паре” на единствения за Източна Европа и Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура, която е най-модерната в сферата на ендоскопката хирургия. Изградени са две учебни амфитеатрални зали с аудиовизуална конферентна мрежа за връзка извън страната. Системата за телевръзка свързва в реално време опериращия хирург, конферентните и експерименталните операционни зали, както и центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти и специализанти за обучение с авангардна апаратура.

20.05.robot3
В Телекомуникационния център е монтиран първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение по ендоскопска хирургия в реално време, със софтуер, съдържащ 180 000 оперативни интервенции, записани от практиката в цял свят. С провеждането на високоспециализирани курсове по лапароскопска хирургия за лекари-специалисти и медицински сестри е създадена школа в обучението.

20.05.robot4
Проф. Славчо Томов, Ректор на Медицински университет – Плевен, представи на гостите проект за инсталиране на 3D студио за обучение в Телекомуникационния център за новата учебна година. Аудиторията имаше възможност да го тества, като за няколко минути се принесе в триизмерното пространство на човешката анатомия със специални 3D очила.

20.05.robot5
Въвеждането на обучението в триизмерен формат ще повиши конкурентоспособността на висшето училище и ще затвърди облика му на модерен образователен център по телехирургия за обучение с авангардни технологии. В календара на научните събития на МУ-Плевен са включени голям брой форуми, които ще се провеждат в Телекомуникационния ендоскопски център – семинари по роботизирана хирургия с практическа сесия и международно участие; училище по лапароскопска хирургия за студенти; модерно училище по акушерство и гинекология; традиционната международна конференция за студенти и млади лекари и др.

20.05.robot6
През октомври 2014 г. под патронажа на МУ – Плевен, в София ще се проведе ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия с председател на форума проф. д-р Григор Горчев, където видни специалисти от Европа и САЩ ще споделят своя опит в сферата на роботизираната хирургия.

20.05.robot7

20.05.robot8

20.05.robot9

20.05.robot10

20.05.robot11

20.05.robot12

20.05.robot13


#тагове:

НАЙ-НОВИ: