10 години „Астро парти Байкал“!

13.05.2014 17:26

13.05.99

На 9 и 10 май се проведе 10-ото юбилейно “Астро парти Байкал”. То се провежда традиционно от 2005 г. на красивия бряг на река Дунав в село Байкал, община Долна Митрополия, под патронажа на министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска. За шести път е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за учебната 2013/2014 г. Организатори са МОН, Национален дворец на децата, РИО – Плевен, Община Долна Митрополия и астро клуб при Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал.
Главна тема на Астропарти Байкал 2014 беше “Вселената в нашето училище”, организирана специална GTTP сесия за учителите и връчване на сертификат “Галилео учител” от „Галилео“ посланика за България Иво Джокин. Програмата продължи с увлекателната лекция на Ева Божурова за гениалния учен и астроном Галилео Галилей във връзка с 450 години от рождението му. След кафе паузата започна работилницата за телескопи. Всяко училище получи телескопа на Галилей-Galileoscope и учители и ученици заедно се превъплътиха в Галилей като сглобиха уреда. Директорът на обсерваторията в Силистра, Марлена Господинова бе подготвила интересна забавно-практическа задача “Астро солничка”.
На кръглата маса “Учители за учители” в конферентната зала на общинския център по традиция се обмениха добри практики и се представиха полезни и интересни проекти, в които учителите могат да участват, а Албена Тотева и Катя Трифонова запознаха учителите с новите моменти в политиката на министерството по отношение на модернизацията на учебния процес в българското училище.

13.05.991
Програмата продължи на терасата на пристанищния комплекс “Под звездите на Байкал”, където бе открита изложба “35 години от полета на Георги Иванов” и “Изгреви и залези” на д-р Даниел Негров. Всеки участник получи снимка със специален автограф от нашия първи космонавт. Вечерта продължи с представяне на заелата 3-то място в конкурса на Марсианско общество Маргарита Чапанова, поемата “Марсианско дете”. Следваха песни в изпълнение на музикална формация “Фамилия Чапанови”, представяне на програмата “Селестия” по астрономия от доц. д-р Олег Йорданов, презентацията “Небе за всички” на Георги Латев, дейностите по астрономия в Крайова и Турция от гостите.
Наблюдателната програма се осъществи от ААС и колегите от Румъния. Въпреки облачното време, участниците успяха да наблюдават Луната и за малко Марс, както и съзвездието Голяма мечка. Вечерта завърши с коктейл от името на кмета на общината, клетва на младия астроном и астро викторина, подготвена от Ева Божурова.

13.05.992
На втория ден участниците наблюдаваха водоплаващи и водолюбиви птици и след това започна церемонията по връчване на сертификати за участие от Петър Петров, председател на Общински съвет – Долна Митрополия и сертификат за любител астроном от Боряна Бончева, ААС. Всички получиха подаръци, осигурени от кмета на общината и партньорите. След традиционната обща снимка участниците отпътуваха за древноримския град Улпия Ескус и преди сбогуване всички си пожелаха до нови срещи на Астро парти 2015.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: