На 25 април преди 300 години излиза романът „Робинзон Крузо“

25.04.2019 7:00

25.04.robinzon

На днешната дата през 1719 г. за първи път е публикуван романът на английския писател Даниел Дефо „Робинзон Крузо“. Краткото име на книгата е „Робинзон Крузо“, докато пълното оригинално заглавие е „Животът и необикновените приключения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на безлюден остров край бреговете на Америка близо до устието на великата река Ориноко, след като претърпява корабокрушение, в което загива целият екипаж и единствено той остава жив, заедно с разказ за по-нататъшното му необикновено избавление от пирати, описани от него самия“.
Книгата е измислена автобиография на главния герой – корабокрушенец, който прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник става туземецът Петкан, открит и възпитан от самия Робинзон. Счита се, че прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал няколко години (оставен през 1704 и намерен през 1709 г.) на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra, преименуван на Робинзон Крузо през 1966 г.), който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, на 640 км от крайбрежието на Чили.
Книгата е много добре приета още при нейното първо издание. Претърпява много издания, не само в Англия, но и в целия свят. Превеждана е на редица езици. Има и много преработени, съкратени и адаптирани за деца версии. Сред българските преводачи на книгата са Петко Рачов Славейков, Стоян Дринов, Иван Богоров и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: