Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

25.04.2014 11:40

25.04.bqs

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира пролетния етап на ваксинацията по въздух срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 8 специално оборудвани самолета, съобщават от агенцията. Машините ще изхвърлят над 1,5 млн. броя ваксинални примамки над територията на областите: София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Бургас, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви и домашни животни.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: