Областният управител към плевенчани: Да почистим заедно „Кайлъка“!

24.04.2014 15:13

24.04.kailaka

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев отправя призив към плевенчани да почистим заедно парк Кайлъка, като така се включим в инициативата „Да изчистим България за един ден”. Идеята се подкрепя и от няколко държавни структури в нашия град. Подготовката за мащабната акция вече започна. Специално сформирана комисия извърши оглед на предварително набелязани участъци в защитената местност и определи препоръки за конкретни действия.
Отчетена бе необходимостта от поддръжка на сервитута на водопровод и електрическото трасе в района между Бригадирската поляна и моста през реката до бента. Две дървета в същия район трябва да бъдат отстранени като опасни. Констатирани са и паднали стволове на дървета в коритото на реката, които трябва да се извлекат. Тези дейности ще бъдат извършени утре от експерти и с помощта на специализирана техника. Освен това те ще изрежат и ненужната растителност по поляните. Така в деня за почистване гражданите ще могат да се включат в събирането на отстранените храсти и клони, както и на всички хартии и битови отпадъци. Определени са три пункта за струпване на боклуците – край къта за отдих пред старите „криви огледала”, на Бригадирската поляна и в района на басейните.
Желанието ни е да направим акция, която ще има значим и видим ефект, а не просто традиционната „оборка”, каза областният управител. Той бе категоричен, че усилията за поддържането на защитената местност ще продължат. Началото на акцията ще е в 10,30 часа на 26 април. Призив за подкрепа бе отправен и чрез Фейсбук групата „Да почистим Кайлъка за един ден”. Група граждани вече са заявили желание да чистят около къщата на създателя на парка ген. Иван Винаров.
Тази година организаторите на инициативата са изпратили помощни материали директно до общините. Общо за Плевенска област са предоставени 4200 броя чували и 3550 чифта ръкавици.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: