Как се замесва и сплита домашен козунак демонстрираха в Победа

24.04.2014 11:29

24.04.pobeda1

Вчера НЧ ”Зора 1990” – Победа организира видео и фото заснемане на поредните демонстрации по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”, който се финансира по Програма „Живо наследство“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с подкрепата на Фондация Америка за България. Събитието се проведе в домашна обстановка, като се демонстрира замесването на домашен хляб и изпичането му под връшник, както и замесването, сплитането и украсяването на великденски козунаци. Присъстваха самодейци и доброволци – мъже и жени на възраст от 33 до 74 години. Участниците в демонстрацията се запознаха със специфичното приготвяне на познатия от близкото минало домашен хляб с квас. Демонстрирано бе замесването на козуначено тесто, оформянето му във фитили и сплитането му в четворна плитка. Докато втасваше тестото местни самодейци пяха народни песни.

24.04.pobeda2
Демонстрацията е поредна стъпка от представянето и опазването на нематериалното културно наследство, предвидена в проектните дейности по проект „Вкусът на детството – хляб, мляко и песен – за векове”. Предстои провеждането на междинна пресконференция пред местната общност за отчитане на резултатите от проектните дейности до момента. За събитието е уредена фотоизложба и е подготвен мултимедиен филм.

24.04.pobeda3
Целта на проектните дейности е да се съживяват, възстановяват и популяризират местните традиционни кулинарни умения и песенен фолклор, чрез разработването и предлагането на иновативни електронни услуги от читалището, като ще се осигурява достъп до местното културно наследство от всяка точка на света.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: