35-ма безработни от община Долна Митрополия получиха нови знания и умения по проект

23.04.2014 10:27

23.04.dolna

Утре в Заседателната зала на Община Долна Митрополия ще се проведе заключителна конференция по проект „Да подадем ръка“, схема BG051PO001-5.1.04 „Помощ в дома”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз“. Той е с начална дата 01.02.2013 г. и приключва на 30.04.2014 г., като общата му стойност е 182 799,06 лв.
Целта на проект „Да подадем ръка“ е да се създаде устойчив модел за осигуряване на достоен живот и да се подобри качеството на живот на лица, които се нуждаят от обслужване в домашна среда. Създадено е Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж и трапезарии. Предоставяните услуги са за лична помощ, за социално подкрепа и за помощ при комунално-битови дейности. Дейностите са осъществени във всички населени места от община Долна Митрополия и имат за цел да създадат устойчив модел за осигуряване на достоен живот и предоставяне на услуги в домашна среда на хора с увреждания, самотно живеещи и такива, които са в невъзможност за самообслужване.
Потребителите са определени след разглеждане на оценките от Дирекция „Социално подпомагане“ и съобразяване с индивидуалните потребности на всеки. При стартиране на дейностите 27 потребители, от които 7 деца, получават услуга за лична помощ, 18 потребители получават почасова помощ при комунално-битови дейности и 6 потребители – помощ за социална подкрепа. В периода на изпълнение на проекта, по обективни и субективни причини са отпаднали, а на тяхно място са се включили нови потребители и към края на изпълнение 30 лица са получили почасова услуга за лична помощ, 24 са лица получили помощ при комунално-битови дейности, а 7 лица са получили социална подкрепа.
За изпълнители на трите типа дейности са наети 35 безработни лица от община Долна Митрополия, като при стартиране на проекта са били 33 лица. Те са обучени и са получили нови знания и умения за предоставяне на такъв тип услуги, което ги прави по-конкурентоспособни на пазара на труда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: