Христос Воскресе!

20.04.2014 6:50

20.04.velikden

Великден е – един от най-големите и най-важните православни празници. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние след пролетното слънцестоене и така всяка година Великден се пада на различни дати.
Честването на Великден започва в полунощ в неделя. В храмовете се събират хора на празничната литургия, държат запалени свещи и боядисани яйца, които са донесени от къщите им. По време на службата в храма всички пеят, а след службата всички се поздравяват: „Христос Воскресе!“; Отговорът трябва да е „Воистина воскресе!“. Това служи като поздравление, когато се срещат хората на улицата през следващите няколко седмици. Още в двора на храма, хората си подаряват боядисаните яйца, чукат се с тях, след което ги изяждат.
На следващата сутрин хората отново ходят на църква и след това се събират семейно у дома. Младите обикновено отиват на гости при родителите си или кръстниците си. На празничната трапеза присъстват ястия с агнешко, много салати с пресни зеленчуци, червено вино и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: