ОУ „Д-р Петър Берон“ отбеляза 190-годишнината от издаването на Рибния буквар

16.04.2014 19:01

Съвместна инициатива обедини РБ „Христо Смирненски“ с ученици от ОУ „Д-р Петър Берон“ – Плевен. На 14 април в мултимедийната зала на училището се състоя тематичен урок „Най-удивителната книга на българското Възраждане“, посветен на 190-годишнината от издаването на „Буквар с различни поучения“.

beron1

Ученици от седмите класове с ръководител Илонка Мирчева подготвиха кратка биографична справка за автора и тематична изложба. Гостите от Регионалната библиотека Севдалина Цолеевска и Искра Цакова изненадаха участниците с представянето на интересни екземпляри от Буквара, издавани през различните години. Учениците с вълнение четоха адаптирани откъси от първия български буквар, познат на всеки българин с името „Рибен буквар“, който е съставен от възрожденеца-енциклопедист д-р Петър Берон.

beron2
Два отбора мериха сили в тазгодишния Маратон на четенето, който се провежда под надслов „Походът на книгата“. Прецизното и справедливо жури бе председателствано от Севдалина Цолеевска – адаптирала текстовете от буквара. В оспорвана битка спечели по-добрия екип. Директорът на училището, госпожа Ваня Дражева, награди победителите.
Най-удивителната книга на българското Възраждане, отворила път към знанието на много българчета, спечели симпатиите на присъстващите и бе повод за гордост на учениците, чийто патрон е д-р Петър Берон. В последвалия разговор ученици, учители и гости потърдиха истинността на мисълта на Берон, че „Висша цел на знанието е добруването на човечеството“.

beron3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: