Стартира обучение на специалисти от общините за работа с Географската информационна система

15.04.2014 14:03

В Областна администрация- Плевен стартира обучение на специалисти от общините за работа с Географската информационна система. То е част от дейностите по проект „SPATIAL – Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”.

gis1
Обучението включва както теоретична, така и практическа част. Участниците ще се запознаят със съвременните тенденции в използването на ГИС. Информационната система се използва за въвеждане, съхраняване, анализиране и извличане на геопространствени данни. Чрез ГИС се премахват остарелите хартиени карти, въвежда се голям брой данни чрез цифров носител, което позволява по-лесното им актуализиране, информацията се извлича по-бързо, едновременно могат да работят много потребители с едни и същи данни в ГИС среда, крайният продукт има много приложения, чрез него се взимат „информирани решения”, пестят се време и средства. В днешно време информационна системи се използва в почти всички човешки дейности.

gis2
Първоначално обучение ще преминат повече от 30 експерти от общините от Плевенска област, разделени в няколко групи. На по-следващ етап работата с Географските информационно системи ще усвоят и представители на различни институции, като РИОСВ, ВиК и др., които са заявили желание да преминат такова обучение. Всички, преминали обучението, ще получат сертификати. Те ще могат да работят с разработената Регионална схема за пространствено развитие на Плевенска област. Тя е дело на експертите от ДЗЗД „Геоконсепт” и бе финансирана като интегриран пилотен проект по трансграничния проект „SPATIAL – Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния – България”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: