Плевенски екип извърши успешно първата в България операция на пациент с рак на дебелото черво с новата роботизирана система

11.04.2014 17:12

На 9 април в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен бе осъществена първата за България операция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система Da Vinci Si . Екипът от хирурзи, извършил операцията, бе в състав: проф. Т. Делийски дмн, доц. С. Илиев д.м., д-р Д. Димитров д.м. с ментор проф. В. Томилеску (Румъния).

umbalpl
Успешно оперираният пациент е на 78 г. с доказан чрез биопсия и колоноскопия рак на дебелото черво в клиниката по Онкологична Хирургия към УМБАЛ-Плевен. Пациентът е имал типичните за заболяването оплаквания. По време на операцията са използвани и четирите ръце на робота Da Vinci Si. Осъществена е изцяло роботизирана резекция на дебелото черво, като са били отстранени около 45-50 см от дебелото черво на пациента. Посредством робота е била направена и адекватна за стадия на заболяването лимфна дисекция, което е осигурило съвършено съхраняване на нервите и съдовете, отговорни за съседните органи и структури в малък таз. Кръвозагубата по време на операцията е била под 80 мл. Пациентът е понесъл добре оперативната интервенция, като е бил раздвижен и е приел първите си течности през устата на 6-ия час след нейния край. При възстановяването на пациента са използвани най-съвременните протоколи за бързото му възвръщане към нормален начин на живот, които са утвърдена практика след минимално инвазивна хирургия за това заболяване.
Предимствата на роботизираната хирургия при рака на дебелото черво се свързват със запазване на онкологичната сигурност, с по-малка следоперативна болка, по-бързо възстановяване, намалена кръвозагуба, по високо качество на хирургия, както и по-бързо завръщане към обичайното ежедневие, запазвайки много добро качество на живот за пациента.
Медицински университет – Плевен инсталира втора роботизирана система от последно поколение с тренировъчен симулатор за обучение и научноизследователска дейност по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 г.
В рамките на проекта с ръководител проф. д-р Григор Горчев BG161PO003-1.2.04-0001 „Развитие на научноизследователска, развойна и обучителна дейност в Медицински университет – Плевен чрез закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия” е сформиран и обучен нов и първи за страната екип по обща хирургия, който успешно стартира извършването на операции с роботизираната система.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: