В Долна Митрополия посрещат първия български космонавт

11.04.2014 12:08

11.04.dolna

На 16 април, сряда, в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия ще се проведе „Ден на отворени врати” по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката и тържествено честване на 35 години от първия полет на българин в Космоса.
Специален гост на мероприятието ще бъде първият български космонавт генерал – лейтенант Георги Иванов.
Георги Иванов е възпитаник на Военновъздушното училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, Випуск 1964 със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучението му преминава в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин” в Москва. На 10 април 1979 г. в 20.34 ч. московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33” с международен екипаж. Командир на полета е летецът – космонавт Николай Рукавишников и българинът майор Георги Иванов. Поради възникналите драматични обстоятелства екипажът използва автоматично балистично спускане при завръщането на Земята. Това се случва за пръв път в историята на космонавтиката. Този полет дава изключително ценен принос на човечеството за по-нататъшното овладяване на Космоса.
Инициативата е част от поредицата събития за честване на 35-ата годишнина от първия полет на българин в Космоса, под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов. Официални гости на деня ще бъдат и космонавти от Русия, Унгария, Румъния и Полша.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: