Какво е състоянието на бункерите в областта, пита полк. Красимир Атанасов

03.04.2014 12:12

1.04.atanasov

Писмо до областния управител Илиян Йончев и кметовете на общини в областта, с копие до медиите, изпрати председателят на Обединението на запасното войнство на Плевен и региона и Асоциацията на Сухопътните войски в България – клон Плевен, о.з. полк. Красимир Атанасов. В него той посочва, че ежедневната обстановка в зоната на конфликт между Украйна и Русия, информацията за нарушаването на въздушното пространство на Република България от самолети на Русия и НАТО и опасността от криза в близост до границите на страната будят основателна тревога в населението на нашия регион. Близостта на стратегически опасен обект като АЕЦ „Козлодуй“ изисква адекватна подготовка на населението за защита живота и здравето на хората, посочва полк. Атанасов, по думите на когото проведената рутинна тренировка по оповестяване на населението на 1 април е породила множество въпроси сред гражданите.
В тази връзка полк. Красимир Атанасов иска да получи информация за състоянието на плановете на областта и кметствата за защита на населението при кризи от военен характер; начините за оповестяване както в градовете, така и в малките населени места; действията на населението при различните видове опасност, маршрутите за евакуация на населението и сборните пунктове и състоянието и разпределението на скривалищата и укритията за населението, запасите от питейна вода и храна, медицинското обслужване на пострадалите. Също така, полк. Атанасов пита проведени ли са тренировки на органите за управление на кризата, автомобили и автобуси за извозване на хората; налице ли са индивидуални защитни средства, като противогази и защитно облекло за гражданите и каква е наличността на организационните ядра за мобилизация, отговарящи на необходимите изисквания.
Отговорът на поставените въпроси е желателно да се даде на обществеността чрез печатните и електронни медии в региона, без да се нарушава ЗЗКИ, пише още в писмото си полк. Атанасов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: