Започват предварителните изпити в Медицинския

03.04.2014 12:59

3.04.mu

За втора поредна година МУ-Плевен организира предварителни конкурсни изпити за «Медицина» и специалностите към факултетите «Здравни грижи», «Обществено здраве» и Медицинския колеж. Предварителната изпитна сесия се провежда през месец април и включва тест по биология на 5 април, събота, за бакалавърските програми и изпити по биология и химия съответно на 6 и 12 април за кандидат-медиците.
Подаването на документи за участие в предварителната изпитна сесия стартира на 17 март и продължи до 29 март. За първи път това можеше да се извърши по електронен път, както и в Ректората и кандидатстудентските бюра в страната. Общият брой кандидати, подали документи за участие в изпитите е 462, от които 156 – за теста по биология за бакалавърските програми, 287 – за изпита по биология за «Медицина» и 282 – за изпита по химия. Подадените документи по електронен път са 20% от общия брой, кандидатствалите чрез бюрата за прием в цялата страна са 27%, а посетилите университета на място, за да се запишат за явяване на изпити, са 50%. По официални данни в следствие на задълбочаващата се демографска криза в страната тази година ще завършат с 6000 зрелостници по-малко. Това неминуемо се отразява и на броят на кандидат-студентите, които за МУ-Плевен са намалели с 8%.
Трите предварителни изпита във висшето училище стартират в 8.00 ч, като тестът по биология ще се проведе в сградата на Медицинския колеж. Кандидатите ще заемат местата си от 7.00 до 7.30 ч, а комисията ще изтегли изпитния вариант в зала 405. Предварителните изпити за специалност «Медицина» на 6 и 12 април ще се проведат в Ректората, а комисията ще изпигли въпросите в 8.00 ч в зала «Асклепий».
Редовните изпитни дати от Кандидатстудентска кампания 2014 са през м. юли – на 2 юли е изпитът по биология, на 11 юли – по химия, а на 25 юли – тестът по биология. Кандидатите участват в класирането с по-високата оценка от предварителната и редовната изпитни сесии.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: