Излъчиха 16-те финалисти от петия турнир на веригата „Млад гросмайстор“

30.03.2014 15:14

30.04.chess

В хотел „Балкан“ се състоя петият турнир от веригата „Млад гросмайстор“, част от проекта „Надеждите на България“. Състезанието трябваше да излъчи както призьорите в тази надпревара – до 8, 10, 12 и 16 години, а също и комплексните победители, придобиващи право да продължат участието си на финалите в Трявна от 3 до 5 май. В заключителния турнир от веригата за учебната 2013-2014 година взеха участие 42 шахматисти от Плевен, Червен бряг и Враца. Някои от състезателите вече бяха подсигурили класирането си за Националната надпревара в Трявна, за други това беше последна възможност да продължат.
Най-оспорвано протече играта при най-малките – до 8 години, с участието на 13 момчета и 2 момичета. Данислав Гърков от Плевен спечели еднолично турнира с актив от 6 точки от 7 възможни. След него с по 5 точки се наредиха Виктор Тодоров, Кристиан Милев и Пламен Василев. При 10-годишните най-успешно се представи Захари Иванов, третокласник от СОУ „Иван Вазов“ – Плевен. Малкият шахматист натрупа 4 точки от 6 възможни и с това спечели правото да продължи да се състезава в Трявна. След него се наредиха Стивън Василев от Враца със същия актив, Преслав Вельов и Карлос Насар от Червен бряг с по 3 точки. Водачите в комплексното класиране Валентин Митев и Михаил Кирков вече си бяха подсигурили място в призовата четворка и не взеха участие в турнира на тази възрастова група.
При 12-годишните състезанието спечели Георги Игнатов от Враца с 5 точки, с което изпревари водача до момента Стилиян Нановски и в комплексното класиране от веригата. С по 4 точки втори, трети и четвърти останаха Никола Ненков, Стилиян Нановски и Владимир Върбанов от Плевен
Във възрастова група до 16 години се записаха 11 участници, сред които и 9-годишният Валентин Митев. Въпреки голямата разлика във възрастта, третокласникът от НУ „Христо Ботев“ – Плевен демонстрира безкомпромисна игра, като спечели и петте си партии срещу състезателите на ШК „Михаил Тал“ – Червен бряг. Валентин беше надигран само от своя съотборник Давид Цветанов, който спечели турнира с 5,5 точки. След тях се наредиха Костадин Вачев от Червен бряг и Румен Кънчев от Плевен с по 4 точки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: