За първи път: Бебета слушаха класика в плевенската библиотека (галерия + видео)

26.03.2014 13:22

 

26.03.beboci1

Най-новата си инициатива, наречена „Бебоци слушат класика“, реализира днес екипът на Регионална библиотека „Христо Смирненски“. Игротеката на Библиотеката събра мами, баби и невръстни малчугани, като най-малката гостенка бе едва на три месеца. Те бяха приветствани от зам.-директора на плевенската Библиотека и ръководител на Отдел „Изкуство“ Оксана Цветанова. Тя не скри вълнението си и посочи, че този ден ще остане паметен в историята на РБ „Христо Смирненски“, тъй като за първи път там идват толкова малки посетители.

26.03.beboci2
Зам.-директорът на Библиотеката сподели, че проектът „Бебоци слушат класика“ цели да покаже на младите родители какво огромно значение има класическата музика за нервно-психическото и интелектуалното развитие на техните малки съкровища. Наблюдавайки вашите бебоци, вие ще се убедите и на практика колко спокойни могат да бъдат, слушайки такава музика и как добре могат да се хранят на нейния фон, изтъкна тя.
Оксана Цветанова разказа, че за благотворното влияние на музиката върху човека се знае от древни времена. Класическата музика отнема болката, напрежението, оказва положително въздействие върху психиката даже и на съвсем малки бебета. Още преди 1500 г. в древен Китай жените, които очаквали дете, ежедневно пеели по няколко часа на ден. Считало се, че това се отразява благотворно върху характера на бъдещата рожба. Музиката влияе благоприятно както преди раждането, така и след това. Тя успокоява детето, спомага за физическото и умственото му развитие. Музиката е вид терапия, поради което е важно майките да пеят на своите деца.

26.03.beboci3
Според редица изследвания, дори още преди да е родено детето, то чува и усеща нещата от външния свят. И когато родителите говорят и пеят на нероденото си дете, се смята, че така то се запознава с тях и с външния свят и откликва на звуците най-често с някой ритник. Според други проучвания, дори когато бебето още е в майчината утроба, то има своите предпочитания към определена музика. Ако пуснете лирична класическа музика, най-вероятно бебето ще се успокои и ще спре да рита. Докато музиката в стил рок или метъл ще зареди мъничето с енергия и ще го накара да затанцува в корема на майката.

26.03.beboci4

 

26.03.beboci5

 

26.03.beboci6

 

26.03.beboci7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: